‘Jarenlange wachttijd voor sociale huurwoning’

<em>Huurwoningen in Sittard</em>
Huurwoningen in Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Voor een sociale huurwoning moeten mensen in minstens negentig gemeenten gemiddeld meer dan zeven jaar ingeschreven staan.

Dat meldt de NOS na onderzoek. In de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur (Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Laren) is de wachttijd opgelopen naar gemiddeld langer dan zeventien jaar.

De NOS verzamelde voor het onderzoek van 212 gemeenten, bijna 60 procent van alle gemeenten, de inschrijfduur voor een sociale huurwoning. In de rest van de gemeenten gaven corporaties onvoldoende cijfers voor een representatief beeld. Van de gemeenten die cijfers aanleverden zijn er negentig waar je langer dan zeven jaar moet wachten. Dat is ruim een kwart van alle gemeenten in Nederland, maar waarschijnlijk hebben nog meer gemeenten minstens zo’n lange inschrijfduur.

De tien gemeenten met de langste inschrijfduur, allemaal boven de veertien jaar, liggen volgens de NOS allemaal in Noord-Holland. Amsterdam staat niet in die top-10, maar op de dertiende plek met dertien jaar en tien maanden.

Ook in steeds meer regio’s buiten de Randstad zijn lange wachttijden geen uitzondering meer. Bijvoorbeeld Apeldoorn, met zeven jaar en negen maanden. “De vraag is hier in een paar jaar enorm toegenomen, onder meer doordat een koopwoning voor steeds meer mensen onbereikbaar wordt door de gestegen prijzen”, zegt Marco de Wilde, directeur van corporatie Veluwonen. “Ondertussen is de bouw van sociale huurwoningen achtergebleven. Dat komt vooral door de verhuurdersheffing die corporaties sinds acht jaar moeten betalen. In Apeldoorn bouwen we zo’n honderd woningen per jaar, dat zouden er eigenlijk minstens drie keer zoveel moeten zijn.” Wanneer iemand nu reageert op een sociale huurwoning in Apeldoorn, zijn er gemiddeld 123 concurrenten.

Navraag bij woningcorporatie ZOwonen in Sittard-Geleen leert dat ZOwonen de inschrijfduur – waar de NOS over spreekt – niet relevant vindt, want veel woningzoekenden staan ingeschreven voor het geval ze een woning nodig zouden hebben in de toekomst. Andersom komt het voor dat woningzoekenden niet staan ingeschreven. ZOwonen kijkt vooral naar de actieve zoektijd, dat is de tijd die verstrijkt tussen de eerste reactie op een aangeboden woning en het tekenen van het huurcontract. Die hangt samen met de eisen en wensen die huurders hebben ten aanzien van hun woning en verschilt dan ook van geval tot geval. In de tweede helft van 2020 varieerde de actieve zoektijd van 5 tot 14 maanden. ZOwonen tekent daarbij aan dat de genoemde periode niet volledig representatief is en dat er momenteel actief cijfers worden verzameld om een beter beeld te krijgen.

Cookieinstellingen