Herdenkingsplechtigheden op en rond 4 mei

Foto: parochie H.Hart Overhoven

Morgen, dinsdag 4 mei is de dag van de jaarlijkse Dodenherdenking in Nederland. Op zondag 2 mei vond in de H.Hartkerk in Overhoven al een herdenkingsdienst plaats.

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Net als vorig jaar zijn er dit jaar tijdens de herdenking vanwege de coronapandemie geen publieke herdenkingsbijeenkomsten.

Dinsdag 4 mei vindt op de Bloemenmarkt in Geleen en op de Algemene Begraafplaats in Sittard, een aangepaste korte herdenkingsplechtigheid plaats (in zeer beperkt gezelschap, zonder publiek). Namens het college is burgemeester Verheijen aanwezig bij deze plechtigheden. Daarnaast is wethouder Meekels namens het college aanwezig bij korte, besloten herdenkingsplechtigheden in Born, Grevenbicht, Obbicht en Einighausen.

Zondagochtend vond in de Heilig Hartkerk in Overhoven in het kader van Dodenherdenking een herdenkingsdienst plaats. Daarbij was een beperkt aantal mensen aanwezig. De dienst werd daarom live uitgezonden via internet. Aan het slot van de dienst sprak burgemeester Hans Verheijen de aanwezigen en de kijkers toe en daarbij vroeg hij iedereen eens wat vaker stil te staan bij het belang van vrijheid en na te denken over wat we zelf kunnen doen om die vrijheid in stand te houden. De herdenkingsdienst kan hieronder worden teruggekeken.

Na de dienst, die werd opgeluisterd door kinderkoor Voices of Kids, werden door een kleine groep kinderen van het koor bloemen gelegd bij het dorpskruis in Overhoven en bij het graf van de in de Tweede Wereldoorlog in onze regio gesneuvelde Britse militair John Alexander Devine op de algemene begraafplaats aan de Lahrstraat in Sittard. Dat graf is door het kinderkoor geadopteerd. Ook namens de gemeente Sittard-Geleen werd een bloemstuk bij het graf gelegd.

Reacties