De Zonnebloem start pilotproject Beeldbellen in de regio Sittard-Geleen

<em>Beeldbellen met de smartphone</em<
Beeldbellen met de smartphone
Foto: de Zonnebloem

Tijdens de coronapandemie raakten de gasten/deelnemers van de afdelingen van de Zonnebloem plotseling in een isolement.

De afdelingen van de Zonnebloem hebben daarom op veel manieren geprobeerd om het contact met de gasten te behouden, maar dit bleek niet genoeg. De behoefte om meer met de mensen te communiceren heeft geleid tot het project Beeldbellen.

Middels beeldbellen kunnen de vrijwilligers van de lokale afdelingen met de deelnemers communiceren, maar de deelnemers krijgen ook aangeleerd om met familie en vrienden te chatten, foto’s te sturen etc. Ook na corona is beeldbellen een waardevol instrument om aansluiting en contact te blijven houden met familieleden en de vrijwilligers, zonder dat deze feitelijk op bezoek komen. Het zijn vaak kleine momentjes van contact die heel waardevol zijn.

Dit project om de eenzaamheid onder onze ouderen te verdrijven wordt mede gesubsidieerd door de Provincie Limburg. Alle afdelingen binnen onze regio hebben zich kunnen aanmelden voor dit project.

Na een korte cursus aan enkele vrijwilligers is afgelopen week de eerste tablet uitgereikt aan een van de gasten. De primeur was voor de afdeling Ophoven-Leijenbroek-Sittard Stad. De uitreiking vond plaats aan de 97-jarige gast mevrouw Nelly van den Brand. Een vrijwilliger gaf tekst en uitleg. Na een korte introductie was er snel via beeldbellen contact gelegd met haar kleinzoon.

Mevrouw Van den Brand vond het geweldig en is zeer enthousiast over het beeldbellen. De komende week zullen nog enkele beeldbelsessies plaatsvinden. De tablets worden 6-12 maanden uitgeleend aan de deelnemers. Gedurende de uitleenperiode wordt regelmatig geëvalueerd. Getracht wordt om zoveel mogelijk gasten mee te laten doen.

Heeft u ook interesse? Neem dan gerust contact op met uw afdeling. Alle afdelingen hebben de mogelijkheid om mee te doen aan dit uitstekende initiatief.

Kijk hieronder hoe beeldbellen werkt in de praktijk.

De mogelijkheden van beeldbellen zijn: (gratis) bellen, elkaar zien op het scherm en chatten(tekst). Beeldbellen is ideaal om elkaar te spreken en te zien, om elkaar foto’s te sturen of om recepten uit te wisselen en om afspraken te maken. Vooral in groepsverband kan beeldbellen goed bijdragen aan sociaal contact met de buitenwereld.

Beeldbellen is mogelijk met een smartphone via het programma Whatsapp of met een tablet (met wifi-verbinding of zo nodig met een simkaart). Gasten van de Zonnebloem die niet over een smartphone of tablet beschikken kunnen er een lenen van de Zonnebloem. Op het toestel worden de programma(s) geïnstalleerd en vervolgens worden de gasten wegwijs gemaakt in het beeldbellen. Heeft de gast geen internet, dan zijn de kosten het eerste jaar ook voor rekening van de Zonnebloem.

De Zonnebloem regio Sittard-Geleen
De Zonnebloem is er voor iedereen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Dat betekent dat de lichamelijke beperking het eerste criterium is voor onze doelgroep. In de praktijk zijn het vaak mensen (deelnemers) die – door hun beperking – in een sociaal isolement zitten of dreigen te raken, die het meest gebruik maken van de diensten van de Zonnebloem. Het doel van de Zonnebloem is om mensen met een lichamelijke beperking een onvergetelijke tijd bezorgen De regionale afdeling Sittard-Geleen is opgedeeld in 10 plaatselijke afdelingen met in totaal circa 1100 gasten, exclusief de vrijwilligers.

Cookieinstellingen