Uitbreiding wijngaard op schootsvelden bij Fort Sanderbout

Foto: © Frank Otten

De wijngaard bij Fort Sanderbout werd zaterdag uitgebreid met een in de toekomst voor iedereen te bezoeken openbaar gedeelte met zo’n 170 wijnstokken.

De uitbreiding van de wijngaard werd uitgevoerd door de vrijwilligers die ook de al bestaande wijngaard bestieren. Het is de bedoeling om de wijngaard na verloop van tijd openbaar te maken. “In Frankrijk zijn de wijngaarden ook voor iedereen toegankelijk en respecteert iedereen het werk van de wijnboeren,” zo zegt Liliane van Heteren, een van de vrijwilligers. Die toegankelijkheid moet er ook komen bij de vandaag aangeplante ‘dependance’ van de wijngaard bij Fort Sanderbout.

Maar voorlopig blijft de vers aangeplante wijngaard met voornamelijk Auxerrois en een klein deel Pinot Gris – de stokken zijn afkomstig uit de Elzas – nog even beschermd door een afrastering. Dat blijft naar verwachting de komende drie jaar het geval, totdat de druivenstokken voldoende zijn gegroeid en minder kwetsbaar zijn.

Voor de Auxerrois is gekozen omdat dit druivenras minder gevoelig is voor de negatieve effecten van een vochtige omgeving. Verder is de Auxerrois doorgaans vroeger rijp en kan deze daardoor langer doorrijpen. De eerste wijnopbrengst van de nieuwe aanplant wordt niet eerder verwacht dan over vijf jaar.

Met deze openbare licht glooiende wijngaard aan de kop van de nu nog droge stadsgracht bij Fort Sanderbout heeft Sittard er op de oostelijke schootsvelden een mooi stukje wijnbouw bij, dat straks samen met de terugkeer van het water in de dubbele gracht ongetwijfeld zal bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het gebied en aan de verhalen van de stadsgidsen die toeristen en wandelaars rondleiden. Zeker wanneer in de toekomst ook een groene aansluiting wordt gevonden richting de Kollenberg. Ook wethouder Pieter Meekels – hij stak vandaag de handen uit de mouwen bij de aanplant van de eerste wijnstokken – is blij met de uitbreiding en ziet deze als een mooie extra invulling van het gebied. De gemeente stelde de grond beschikbaar.

Auxerrois aanplant bij Fort Sanderbout

Cookieinstellingen