Philharmonie Sittard klaar voor muzikale versoepelingen

Foto: Joska Muijtjens

Afgelopen zondag vond in Sittard de Philwandeling plaats. Gestart werd hartje stad bij het repetitielokaal van deze Sittardse harmonie aan de Gats.

De wandeltocht bracht de ruim 80 deelnemende leden langs mooie, Sittardse bezienswaardigheden zoals de stadswal, de Duuster Gats, de Sint Rosa Kapel, het wandelgebied van De Kollenberg en het historische stadspark. Het werd een gezellige en geslaagde wandeltocht. De Philharmonie hoopt dat er voor Limburgse muziekgezelschappen op korte termijn meer mogelijk is en dat muzikanten weer met elkaar mogen gaan repeteren.

Hoewel er in het afgelopen jaar weinig gerepeteerd kon worden in het repetitielokaal van de harmonie, zat men bij deze Sittardse vereniging niet stil. Daar waar het in eerste instantie nog mogelijk was om in kleinere groepen met elkaar te musiceren, werd het in het najaar duidelijk dat fysiek gezamenlijk muziek maken voorlopig niet kon. Het coronajaar kenmerkte zich dan ook grotendeels door online-activiteiten. De muzieklessen voor de leerlingen werden digitaal voortgezet, net als de vergaderingen van de verschillende commissies binnen de vereniging en het bestuur. Om de binding met de leden te onderhouden vonden er verschillende online events plaats, waaronder meerdere edities plaats van de ‘Philquiz’, werd het bingo-apparaat uit de kast gehaald en kende ook de traditionele Philzitting dit jaar een online editie. Tevens werden evenementen ter ondersteuning van de lokale ondernemers georganiseerd zoals het ‘Preuve mit de Phil’ in het najaar van 2020 en vond begin dit jaar de succesvolle potgrondactie plaats.

Op het gebied van huisvesting zat men bij de Philharmonie ook niet stil. De tijdelijke verplichte afwezigheid van leerlingen en muzikanten werd aangegrepen om de tweede etage van het historische pand van de Philharmonie te verbouwen. Inmiddels zit deze verbouwing in de afrondende fase en dat is mooi op tijd nu fysieke muzieklessen voor de jeugdleden weer mogelijk zijn. Zij kunnen gebruik gaan maken van de gloednieuwe leslokalen op de tweede etage van het Phillokaal. Tevens is onlangs ook het leerlingenorkest van zowel de harmonie als het slagwerkensemble gestart met haar wekelijkse repetities conform de geldende RIVM-richtlijnen.
Langzamerhand klinkt er gelukkig weer steeds meer muziek vanuit het repetitielokaal aan de Gats in Sittard. Hopelijk geven toekomstige versoepelingen ook ruimte aan het slagwerkensemble en het harmonieorkest om hun muzikale activiteiten weer coronaproof op te starten.

philwandeling

Cookieinstellingen