Oranjevirus grijpt vooralsnog amper om zich heen

Foto: SGN

Aanstaande vrijdag om 21:00 uur begint het Europees Kampioenschap voor landenteams met het duel tussen Turkije en Italië.

Het Nederlands elftal is ingedeeld in groep C. Op zich geen al te zware poule, met Noord-Macedonië, Oostenrijk en Oekraïne als groepsgenoten. Het wedstrijdschema ziet er voor Nederland als volgt uit:

  • Zondag 13 juni, 21:00 uur: Nederland – Oekraïne
  • Donderdag 17 juni, 21:00 uur: Nederland – Oostenrijk
  • Maandag 21 juni, 18:00 uur: Noord-Macedonië – Nederland

Waar in het verleden in de aanloop naar Europese of Wereldkampioenschappen voor landenteams bij deelname van Nederland de Oranjekoorts rap om zich heen greep en complete straten oranje kleurden lijkt de massale voorpret ditmaal wat trager op gang te komen. Wie nu in onze gemeente door de wijken fietst ziet slechts zo nu en dan een oranje vlag of een met vlaggetjes versierde tuin of balkon. Compleet in oranje zeil ingepakte huizen en straten kom je nog nergens tegen.

Maar de Sittardse binnenstad ziet er inmiddels wel een stuk feestelijker uit.

Waarom de belangstelling minder groot lijkt dan bij vorige landentoernooien? Wellicht dat door het weinig inspirerende spel van Oranje onder coach Frank de Boer de verwachtingen niet al te hoog zijn gespannen. Misschien is het de nog steeds niet helemaal verdwenen coronapandemie die het enthousiasme tempert. Of misschien is men tot het besef gekomen dat al die Oranje-euforie en heisa nogal overdreven en potsierlijk is en zijn we – enkele diehards daargelaten – geen échte fans van het Nederlands elftal. Want échte fans steunen hun team en steken de vlag uit, ook als het eens niet allemaal lekker marcheert.

Mocht Nederland toch een sterke indruk maken tijdens de groepsfase en glansrijk doorstoten naar de achtste finale, dan zal dat ongetwijfeld snel aan het straatbeeld zijn af te lezen.

oranjegekte

Cookieinstellingen