Zoektocht naar vermiste Tanja Groen opnieuw zonder resultaat

Foto: Anke Hendrix

De zoektocht naar de sinds 1993 vermiste Maastrichtse studente Tanja Groen op de Strabrechtse Heide heeft geen resultaat opgeleverd.

In totaal werd een gebied van rond de 1000 m2 afgezocht op mogelijke sporen.

De destijds 18-jarige studente verdween tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Op 4 september 1993 gaven haar ouders Tanja Groen als vermist op. Sindsdien is op meerdere plaatsen naar haar gezocht.

Aanleiding voor de zoektocht nu zijn volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie ooggetuigenverklaringen, zowel recente als van langer geleden. “In het onderzoek komt heel vaak de Strabrechtse Heide naar voren”, aldus deze woordvoerster. “In recente getuigenverklaringen ook.”

Dinsdag temperde Peter R. de Vries de verwachtingen al. De Vries volgt de zoektocht ter plaatse namens de familie van het verdwenen meisje. “Deze zoektocht is een poging, een mogelijkheid die we willen uitsluiten”, zei De Vries. Hij waarschuwde voor hoog gespannen verwachtingen. “Eerst zien, dan geloven.”

De zoektocht is volgens hem gebaseerd op verklaringen van ene Wim S., een moordenaar uit het naburige Geldrop. De Vries ziet er niet veel in. “Het is slechts één van de scenario’s. Er valt echter heel wat op af te dingen.”

De politie zoekt niet verder op de Strabrechtse Heide, maar Stichting Signi Zoekhonden gaat dat wel doen. Dat gebeurt op basis van onderzoek van een team studenten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De studenten doken in het dossier van Tanja Groen en stelden een andere plek op de Strabrechtse Heide vast als plek waar Tanja Groen mogelijk is begraven dan die waar de politie de afgelopen dagen zocht. Volgens de politie heeft zoeken met honden na een zo lange tijd – bijna 28 jaar – echter geen enkele zin, omdat er dan geen geursporen meer zouden zijn. Signi denkt daar op basis van ervaringen uit het verleden anders over.

In januari 2020 zocht de recherche vergeefs in een graf op een kerkhof in Heugem bij Maastricht.

Cookieinstellingen