Vragen fractie gob over opnamestop William Schrikker Stichting

Foto: CC0 via Pixabay

De gemeenteraadsfractie van politieke groepering gob heeft een aantal vragen gesteld aan het College van B&W naar aanleiding van het bericht dat bij de William Schrikker Stichting (WSS) in Limburg een acute opnamestop is afgekondigd.

De WSS is – naar verluidt – de enige instelling in Limburg die beschermingsmaatregelen uitvoert voor kinderen met verstandelijke beperkingen. Het ligt dan ook in de rede om te veronderstellen dat binnenkort ook jeugdigen uit de gemeente Sittard-Geleen getroffen zullen worden door deze opnamestop.

De reden voor de acute opnamestop bij de WSS zou een significant personeelstekort in de vestiging Zuid-Limburg zijn. Er zou sprake zijn van een tekort aan personeelsleden van 34 procent.

Het gaat hier om een zeer kwetsbare groep kinderen. Gob is bezorgd over de gevolgen die deze plotselinge maatregel kan hebben voor deze kinderen. Tegelijkertijd is gob verbaasd over het grote personeelstekort, vooral omdat er tot dusver geen signalen over ernstige personeelstekorten zijn ontvangen.

De gob-fractie vraagt het College van B&W om aan te geven of de gemeente Sittard-Geleen met betrekking tot de genoemde doelgroep tot het werkgebied van de William Schrikker Stichting behoort en of de stichting hierin contractpartner van de gemeente is. Als dat zo is wil de gob-fractie graag weten of kan worden aangegeven hoeveel kinderen getroffen zijn en of de zorg is verzekerd voor de kinderen die al onder de hoede van de WSS zijn, of dat ook daar nog aanvullende maatregelen nodig zijn en wat de gemeente op korte termijn kan doen, zodat kinderen niet de dupe worden van de ontstane acute toestand.

Als de WSS geen contractpartner van de gemeente is vraagt het gob het College om aan te geven welk instituut dat dan wel is en of daar ook sprake is van personeelstekorten.

Verder wil de fractie weten of en welke contractuele, verantwoordings- en rapportage-eisen zijn afgesproken en of het mogelijk is om dit soort problemen bij zorginstituten eerder te signaleren. De fractie vraagt of het personeelsbeleid (in volume) en voldoende adequate bemensing (kwaliteit) tijdens het inkooptraject van zorg beoordelingscriteria zijn en wil verder weten welke instrumenten de gemeente heeft om dit soort uitschieters te voorkomen.

Cookieinstellingen