Qorium haalt € 2,6 mln op voor verder ontwikkelen duurzaam gekweekte leertechnologie

Foto: CC0

Qorium haalt € 2,6 miljoen op voor R&D om haar op cell cultured collageen gebaseerde leertechnologie op te schalen.

Brightlands Venture Partners leidde de investeringsronde waarin ook een andere gerenommeerde internationale biotech investeerder toetrad.

Qorium is een biotech-onderneming die zich ten doel stelt om een zeer hoge kwaliteit gekweekt leer te produceren gebaseerd op cell cultured collageen. Qorium is in 2014 opgericht door Rutger Ploem, Stef Kranendijk, Mark Post en Maastricht University, en heeft recent een proof of concept gemaakt van gekweekt, echt leer, een ware doorbraak. In vergelijking met traditioneel leer gebruikt Qorium’s gekweekt leer 99% minder water, 66% minder energie en is er geen sprake van methaangas-emissie. Dit in tegenstelling tot de enorme methaangas-emissies uitgestoten door de talrijke runderen die gebruikt worden voor de wereldwijde traditionele leermarkt van 2 miljard vierkante meter per jaar. Bovendien wordt met het gekweekte collageen de meest vervuilende fase van het looiproces vermeden. Met de geworven fondsen zullen uit slechts een paar cellen van een koeienhuid grote vellen echt leer worden gekweekt.

Stef Kranendijk, co-CEO en mede-oprichter van Qorium zegt: “Onze doelstelling is om een snel groeiende markt voor gekweekt leer te ontwikkelen. We zien ernaar uit om zeer hoge kwaliteit echt leer te maken op een rigoureus meer duurzame manier dan traditioneel leer. Dit zal een game changing, revolutionaire transformatie van de huidige leermarkt betekenen”.

Rutger Ploem, co-CEO en mede-oprichter van Qorium voegt toe: “Meer en meer gebruikers van leer, in het bijzonder de premium high-end merken in de leer fashion-, schoenen- en auto-industrie willen alle eigenschappen van echt leer zonder de enorm hoge negatieve impact op het milieu die de veeteelt-industrie met zich meebrengt. Dat is precies wat Qorium levert. Qorium gekweekt leer is ook superieur omdat het geen onvolmaaktheden, beschadigingen en leerafval oplevert: elke vierkante meter van gekweekt leer kan geheel gebruikt worden om producten van te maken”.

Professor Mark Post, Chief Scientific Officer en mede-oprichter zegt: “Het is geweldig om cel- en weefselkweek te combineren om grote collageen vellen te produceren klaar om gelooid te worden tot stevig mooi leer wat gebruikt kan worden om hoogwaardige producten van te maken. Hiermee transformeren we deze oorspronkelijk medische technologie, zodanig dat we op grote schaal collageen op een kosten-effectieve en zeer duurzame manier kunnen produceren”.

Volgens Mary McCarthy, Partner bij Brightlands Venture Partners: “We zijn zeer enthousiast over onze investering in Qorium. Dit is een game changing technologie, die duurzaam natuurlijk leer op de markt brengt dat onafhankelijk is van vleesproductie en diervriendelijk. Dit is onze tweede investering met ons Brightlands Venture Partners Fund IV, een investeringsfonds dat mede gefinancierd wordt door RVO (The Netherlands Enterprise Agency)”.

Reacties