Tadej Pogacar wint laatste bergetappe Tour de France 2021

Foto: screenshot

De laatste bergetappe van de Tour de France 2021 zit erop. Nu resten enkel nog een vlakke etappe en een tijdrit, voordat zondag de wandelrit naar Parijs plaatsvindt.

De rit van vandaag begon in Pau en finishte 130 kilometer verder bergop in Luz-Ardiden en kende twee beklimmingen van de buitencategorie.

De top drie van deze etappe is een kopie van die van gisteren: de Sloveen Tadej Pogacar wint de rit – zijn derde etappezege deze Tour – en boort Wout Poels alvast de bolletjestrui door de neus, tweede werd de Deen Jonas Vingegaard en de Ecuadoriaan Richard Carapaz passeerde de meet als derde. Met nog twee serieuze en een wandeletappe te gaan moet het raar lopen wanneer Pogacar het geel niet tot en met de laatste dag van deze Tour weet te behouden.

In het algemeen klassement heeft Pogacar 5:45 voorsprong op Vingegaard en 5:51 op Carapaz. Beste Nederlander is Wilco Kelderman. Hij klom vandaag van de zesde naar de vijfde plek in het klassement en heeft 8:50 achterstand op de gele trui.

Vrijdag rijden de renners de vlakke 203 kilometer lange etappe van Mourenx naar Libourne. In die rit én in de afsluitende rit naar Parijs heeft Mark Cavendish wellicht de kans om absoluut recordhouder te worden wat betreft het aantal gewonnen Touretappes. Hij staat met 34 ritzeges gelijk met de Belg Eddy Merckx.

Cookieinstellingen