Bouwleges Sittard-Geleen hoogste van Limburg

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

De leges die een aanvrager van een bouwvergunning in Sittard-Geleen betaalt voor een nieuwbouwwoning ter waarde van 170.000 euro (ex. btw en ex. grondprijs) bedraagt 8243 euro.

Daarmee is Sittard-Geleen de duurste gemeente van de provincie Limburg. Verder staat de gemeente op de negende plek in de top-10 van gemeenten met de hoogste bouwleges.

Dat valt af lezen uit een overzicht dat Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft gepubliceerd.

Ook Meerssen en Valkenburg aan de Geul zijn met hun bouwleges nogal aan de hoge kant met respectievelijk 7731 en 6928 euro. De gemeenten Mook en Middelaar (3230 euro), Beekdaelen (242369 euro) en Peel en Maas (2239 euro) zijn de gemeenten met de laagste bouwleges. Beekdaelen en Peel en Maas scharen zich daarmee onder de 10 Nederlandse gemeente met de laagste leges voor een nieuwbouwvergunning.

Voor een verbouwing tot een waarde van 10.000 euro zijn Heerlen (610 euro), Simpelveld (577 euro) en Sittard-Geleen (555 euro) de drie duurste gemeenten in Limburg. In Mook en Middelaar (250 euro), Beekdaelen (240 euro) en Roermond (185 euro) is de bouwleges voor een dergelijke verbouwing het laagst.

Vereniging Eigen Huis stelt vast dat er elk jaar grote legesverschillen tussen gemeenten bestaan en ook enorme stijgingen en dalingen voorkomen. Vereniging Eigen Huis roept het kabinet op om de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 juli 2022 aan te grijpen om de uitwassen in tarieven tussen gemeenten te bestrijden en daarmee een einde te maken aan de enorme onderlinge legesverschillen.

Cookieinstellingen