Afgelopen week 17.890 nieuwe coronabesmettingen geteld

Foto: CC0 Pete Linforth via Pixabay

Afgelopen week zijn er 17.890 nieuwe coronabesmettingen geteld (een week eerder 17.575) personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19.

Er zijn in de afgelopen week 388 (een week eerder 428 patiënten door de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). De IC’s namen de afgelopen week 88 zieken op, 10 minder dan een week eerder. De afgelopen week zijn 38 (een week eerder 43) laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld.

In week 35 werd van 155.121 geteste personen de uitslag bekend: 16.699 testten positief op COVID-19. Een week eerder waren van de 124.375 ontvangen uitslagen er 16.315 positief. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is van week 34 op week 35 gedaald van 13,1% naar 10,8%.

Het aantal meldingen dat het RIVM de afgelopen week heeft binnengekregen van de GGD’en is niet hetzelfde als het aantal positieve tests van die week. Dat kan namelijk nog veranderen door nameldingen. Dit zijn meldingen die voortkomen uit teststraten, maar ook bijvoorbeeld van ziekenhuizen, enzovoort. Het aantal besmettingen in een week is naar verwachting hoger dan het aantal positieve tests, omdat het aannemelijk is dat niet iedereen met een besmetting zich laat testen.

Niet iedereen die positief test, wordt patiënt genoemd. Deze term wordt gebruikt voor mensen die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of voor mensen die zo ziek waren dat zij zijn overleden. Niet iedereen met een positieve uitslag wordt zo ziek dat zij opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Veel mensen krijgen slechts milde klachten of zelfs geen klachten. In het verleden noemde het RIVM mensen met een positieve uitslag wel patiënt. Dit is inmiddels aangepast in de berichtgeving door het RIVM.

Reacties