Taalhuis geopend in bibliotheek De Domijnen

<em>Opening Taalhuis in bibliotheek De Domijnen</em>
Opening Taalhuis in bibliotheek De Domijnen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Woensdagmorgen heeft wethouder Kim Schmitz het Taalhuis geopend in bibliotheek De Domijnen in Sittard.

Dat gebeurde tijdens de Week van Lezen en Schrijven, een week waarin speciaal aandacht wordt gevraagd voor mensen met een taalachterstand. En dat zijn er wellicht meer dan u denkt. Volgens door de wethouder aangehaalde cijfers zouden van de 93.000 inwoners van onze gemeente er zo’n 10.000 moeite hebben met lezen, rekenen en schrijven.

En dat zijn vaardigheden die je moet hebben om je in de maatschappij goed staande te kunnen houden. Voor iemand met een taalachterstand is het haast onmogelijk om bijvoorbeeld brieven van lokale of andere overheden helemaal te begrijpen. En dat kan soms vervelende gevolgen hebben. Om dat probleem aan te pakken is het nodig dat mensen met een taalachterstand geholpen worden en dat de overheid begrijpelijke taal gebruikt in haar communicatie met de burger.

De wethouder riep iedereen op om mensen met een taalachterstand over hun schaamte daarover heen te tillen en hen te wijzen op het bestaan van het Taalhuis. Je kunt er zo binnenlopen, óók als je geen lid bent van de bibliotheek.

(Digi)Taalhuis

Het (Digi) taalhuis is gevestigd in bibliotheek Ligne op de tweede verdieping. Het is ontstaan uit de samenwerking in het taalakkoord tussen de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek, Het Vista college, Vidar, Stichting Lezen&Schrijven, Partners in Welzijn, Cubiss en de Domijnen.

Wie vragen heeft over lezen, schrijven, rekenen of leren omgaan met de computer is er van harte welkom. Je vindt er informatie over het aanbod van alle partners en er worden activiteiten op het gebied van taal georganiseerd voor ouders en kinderen.

Spreekuur Koffie met Taal en Taalcafé

Tijdens het spreekuur Koffie met Taal, vanaf 9 september 2021 elke donderdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur, bekijken medewerkers van het Taalhuis vragen en wensen van bezoekers en verwijzen ze zo nodig door naar scholing en training bij een van de partners van het Taalhuis.

In dit spreekuur kun je vragen stellen op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Vanaf 9 september 2021 is ook het Taalcafé elke donderdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur geopend. Een ontmoetingsmoment om in gesprek te gaan met anderen en op een leuke manier aan je ontwikkeling te werken.

Cookieinstellingen