Philharmonie opent verbouwde zolderverdieping.

Foto: SGN

De Philharmonie Sittard heeft de coronaperiode gebruikt om de zolderetage van het Phillokaal compleet te vernieuwen.

Doordat de repetities van de verschillende orkesten en de muzieklessen van de leerlingen niet door konden gaan vanwege de coronamaatregelen, was er tijd en ruimte om deze grootschalige verbouwing aan te pakken.

Van paardenstalling naar Phillokaal

Het Phillokaal is een monumentaal gebouw dat gelegen is op nog geen 50 meter van de Sittardse Markt. Het pand maakte vroeger deel uit van het gebouwencomplex van hotel ‘De Limbourg’ (toen nog Du Limbourg genoemd) en dateert waarschijnlijk uit het tweede kwart van de negentiende eeuw. In 1865 is bij de opening van de spoorlijn naar Maastricht en Roermond een banket gehouden in de feestzaal van het hotel, het huidige Phillokaal. Waarschijnlijk was de begane grond van het gebouw in die tijd in gebruik als paardenstalling en koetshuis. Op de eerste verdieping was een grote ruimte aanwezig die vermoedelijk vanaf de beginjaren reeds dienst heeft gedaan als dans-, muziek- en feestzaal bij het hotel. De circa vier meter hoge zaal werd omstreeks het einde van de negentiende eeuw gerenoveerd, waarbij het huidige interieur is aangebracht. Kenmerkend zijn onder andere de eikenhouten Engelse wenteltrap die naar alle verdiepingen gaat en de decoratieve houten panelen en metalen en houten leeuwenkoppen in de lambriseringen van de zaal.

Gemeenteraad en schaarlift

Bijzonder is dat tijdens de verbouwingen van het toenmalige Sittardse stadhuis op de Markt de gemeenteraadsvergaderingen in de huidige Philzaal werden gehouden. Ook was er enige tijd een timmerfabriek gevestigd in het huidige Phillokaal, werden delen van het pand verhuurd aan Van Gend & Loos en deed het gebouw dienst als verenigingsgebouw van Scouting Deken Tijssengroep, oefenlokaal van een judoclub en danszaal van dansschool Erkens. Sinds 1934 is het gebouw in gebruik als repetitieruimte van de Sittardse Philharmonie en raakte de naam Phillokaal of Philzaal in zwang. In 1984 kocht de Philharmonie het pand, waarna verschillende verbouwingen en renovaties plaatsvonden. Zo werd er tussen 1984 en 1987 onder andere aan de eerste verdieping en de daarboven gelegen tussenverdieping gewerkt. Oorspronkelijk was er parallel aan de zaal een lange ruimte met een lager plafond. De wand tussen beide is verwijderd, waardoor één grote ruimte met een hoog en laag gedeelte is ontstaan. In 2003 en 2004 werd de vloer van de eerste verdieping geheel vernieuwd. Er werden onder andere metalen vloerbalken gelegd en een eikenhouten vloer. In 2007 werd een hydraulische schaarlift geïnstalleerd, die als goederenlift van de begane grond naar de eerste verdieping wordt gebruikt. In 2011 en 2012 werden de toiletruimtes op de begane grond gesloopt en in een nieuwe indeling opnieuw gebouwd, zodat er meer toiletten zijn. Sinds 2005 is het gebouw aangemerkt als gemeentelijk monument.

Zolderrenovatie in coronatijd

De aanleiding om de afgelopen periode de zolderetage te verbouwen is onder andere gelegen in de ontmanteling van muziekschool Artamuse, waardoor er binnen de gemeentegrenzen een tekort is ontstaan aan kwalitatief goede ruimtes voor muziekles. De coronapandemie, waardoor het Phillokaal geruime tijd niet gebruikt kon worden voor repetities, was vervolgens een uitgelezen kans om deze verbouwing door te voeren. Met hulp van vele leden is de zolderverdieping in het voorjaar van 2020 helemaal gestript. Er is een nieuwe vloer gelegd boven de oorspronkelijke vloer, omdat deze in het midden 22 centimeter was doorgezakt. Voor de verbouwing bestond de zolder uit drie ruimtes, waarvan één als lesruimte en twee als opslagruimte in gebruik waren. Bij de verbouwing zijn er drie lesruimtes gerealiseerd en een ruimte voor de opslag van uniformen. De grootste lesruimte wordt tevens gebruikt als bestuurskamer. Ook is er boven een gedeelte van de zolderverdieping een vliering gemaakt voor opslag van diverse materialen. Het bestuur van de Philharmonie is enorm trots dat door de vrijwillige inzet van vele leden zo een bijzonder resultaat is gerealiseerd in anderhalf jaar.

Op zaterdag 2 oktober aanstaande vindt om 14:00 uur de formele opening plaats van de verbouwde zolderetage. Na de inzegening van de verschillende ruimtes door de hoogeerwaarde deken Rob Merkx bestaat de mogelijkheid voor geïnteresseerden om de nieuwe zolderetage te bezoeken en de realisatie daarvan te volgen middels foto- en filmmateriaal dat in de Philzaal getoond zal worden. Vanwege corona dienen bezoekers zich van tevoren aan te melden via www.myorchestra.nl/phil. (Kies ‘kaarten bestellen’ en selecteer een tijdblok naar keuze). Bij het betreden van het Phillokaal moet een geldig coronatoegangsbewijs (QR-code) worden getoond.

Cookieinstellingen