Open Dag Heemkundevereniging Geleen op zondag 3 oktober

Foto: HV Geleen

Heemkundevereniging Geleen (HV Geleen) organiseert op zondag 3 oktober aanstaande van 10:00 tot 16:00 uur haar jaarlijkse open dag in het verenigingsgebouw aan de Jupiterstraat 35a in Geleen.

Belangstellenden en geïnteresseerden zijn dan welkom om een kijkje te komen nemen. Bezoekers zijn welkom, mits gevaccineerd, dan wel genezen van corona, dan wel recent negatief getest en vrij van coronagerelateerde klachten.

Bij HV Geleen is weer veel te zien. Bekijk er oude foto’s, klassenportretten, nieuwe aanwinsten, schilderijen, bidprentjes enzovoorts. HV Geleen kan u verder helpen met zaken als stamboom- en ander historisch onderzoek en kadastergegevens met betrekking tot het AEZEL project. Ook kan er informatie worden verkregen over de podcast Gelaense Klatsj.

Ruimt u thuis de zolder op en komt u daarbij foto’s, schilderijen of ander materiaal uit en over Geleen tegen? Gooi het dan niet weg: HV Geleen zal het in dank aanvaarden!

Schilderijen expositie

De open dag is tevens de eerste dag van de expositie Geleense schilders deel 3. Dit maal zijn werken van Jo en Frans Delahaye, Aloys Verhoeven Martin Ruijters te bewonderen, schilders die allen een familiaire band hebben met de familie Delahaye. Martin Ruijters heeft veel bijzondere schilderijen gemaakt, die je beslist moet zien. Uniek zijn de kleurrijke stripverhalen over gebeurtenissen in Oud-Geleen in de oorlogstijd. Vele bekende figuren spelen een hoofdrol, zoals Teunie Dekkers en slager Frans Salden. Mis het niet!

Joseph Cuypers en Geleen

Het is 100 jaar geleden dat Joseph Cuypers begon met het ontwerp en ontwikkeling van het centrum van Geleen. Centraal daarin kreeg het gemeentehuis een plaats. Later ontwierp deze landelijk beroemde architect ook het Gezellenhuis en de Sint Augustinuskerk. Aan de hand van gegevens van Cuyperskenner Gert van Kleef werd een overzichtelijke expositie samengesteld met vele unieke beelden.

Aanwinsten

  • Glas in lood
    Eén van de aanwinsten is het door Frans Nicolas in 1862 gebrandschilderde raam met de afbeelding van Sint-Brigida. Bezoekers kunnen het door Atelier van Rob gerestaureerde werk uit de in 1935 afgebroken Augustinuskerk bekijken. Eerder kwam HV Geleen al in het bezit van eenzelfde raam met de afbeelding van Franciscus van Assisi. Beide ramen hebben een mooie plaats met lichtinval gekregen. Gelener Rob Koenders is aanwezig om tekst en uitleg te geven.
  • Maquette kasteel Sint-Jansgeleen
    Paul de Wit heeft een studie gemaakt over het rond 1930 afgebroken kasteel Sint-Jansgeleen en haar bewoners. Naar aanleiding van opgravingen, opmetingen en foto’s werd hiervan een maquette gemaakt door de heer Jo Gielkens uit Spaubeek. Ook de originele gevelsteen met het wapen van Huyn van Geleen wordt daarbij getoond.
  • Windvaan
    Eén van de twee door smid Ivo Knippers gerestaureerde windvanen is gereed. Het kan zijn dat de aannemer de gerestaureerde windvaan op 3 oktober al geplaatst heeft, maar anders kunt u dit geweldig stuk ambachtelijk smeedwerk in de hal bezichtigen.
  • Heemelrijk Tuin Jupiter
    Een enthousiaste vrijwilligersgroep onder leiding van Nic Smeets is inmiddels aan de slag gegaan. Het startsignaal werd op 29 mei 2021 gegeven door wethouders Leon Geilen en Andries Houtakkers. De tuin draagt de naam Heemelrijk Tuin Jupiter gekozen. Nic Smeets is aanwezig om tekst en uitleg te geven.
  • Verder zijn er nog veel andere aan HV Geleen geschonken bijzondere voorwerpen te bewonderen.

Bezoekers kunnen lid worden van HV Geleen en er zijn aanbiedingen van boeken en tijdschriften. Voor koffie met vlaai of een ander drankje is gezorgd.

HVG Open dag 2021

Cookieinstellingen