Zitting RvS over Provinciaal plan voor uitbreiding VDL Nedcar

Foto: beeldcitaat google

Op donderdag 30 september om 10:45 uur houdt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een zitting over het inpassingsplan ‘Uitbreiding VDL Nedcar’ dat provinciale staten van Limburg hebben vastgesteld.

Het plan maakt de uitbreiding van autofabriek VDL Nedcar in Born mogelijk. Er kan een nieuwe fabriekshal worden gebouwd waarmee de productiecapaciteit kan worden verdubbeld. Ook kunnen de provinciale wegen N297 en N276 worden aangepast, zodat er een randweg rond het nieuwe fabrieksterrein ontstaat.

Om het inpassingsplan uit te kunnen voeren, heeft het provinciebestuur enkele besluiten genomen, zoals een omgevingsvergunning voor het kappen van bomen in het Sterrebos en langs wegen en lanen in de directe nabijheid van VDL Nedcar. Stichting Groene Sporenwolf is het hier niet mee eens en is tegen de omgevingsvergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Omdat de kap van de bomen eind september is gepland en er dan naar verwachting nog geen einduitspraak is over het bestemmingsplan, heeft de stichting al in februari 2021 een voorlopige voorziening ingediend. Hiermee vroeg zij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak om de omgevingsvergunning op korte termijn te schorsen.

In juni 2021 heeft de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak dit verzoek afgewezen. Hij oordeelde dat in het Sterrenbos vóór 8 november 2021 geen bomen zullen worden gekapt en dat daarom op dat moment geen sprake was van spoed. Omdat deze datum van de bomenkap nu nadert, heeft de stichting opnieuw een voorlopige voorziening ingediend bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak. (zaaknummer 202101048/3)

Cookieinstellingen