Klaprooszondag dit jaar op 14 november

Foto: SGN

Op 11 november 1918 om 11:00 uur kwam met een wapenstilstand een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Die datum staat bekend als Armistice Day, Wapenstilstandsdag.

Sindsdien heet 11 november Remembrance Day, de dag waarop de Britten jaarlijks hun tijdens militaire inzet gesneuvelde militairen herdenken.

Op Klaprooszondag – de zondag die het dichtst bij de datum 11 november ligt – worden in Sittard-Geleen de tijdens de bevrijding in WOII in deze regio gesneuvelde Britse militairen herdacht.

Dit jaar wordt Klaprooszondag gehouden op 14 november. Afgelopen jaar werd de herdenking vanwege de toen geldende strenge coronamaatregelen in kleine en besloten kring gehouden, dit jaar kan de plechtigheid hopelijk weer plaatsvinden zoals dat vóór de coronapandemie gebeurde. In elk geval is er ’s ochtends om 10:00 uur een oecumenische dienst (tweetalig) in de St. Petruskerk. Deze dienst zal ook via een livestream te volgen zijn. Daarna volgt om circa 11:30 uur de herdenking en kranslegging op de begraafplaats aan de Haagstraat in Ophoven.

Op zaterdag 13 november vindt om 11:00 uur een kleine herdenking plaats op de Algemene Begraafplaats bij de 20 Britse graven. ’s Middags is er een herdenking bij de twee graven op de protestantse begraafplaats in Grevenbicht en bij de drie graven op de katholieke begraafplaats in Born.

Meer informatie over Klaprooszondag volgt in oktober.

Reacties