Openbaar Ministerie waarschuwt met online campagne voor huurfraude

Foto: CC0 via Needpix

Huurfraude is in deze tijd van woningnood een groeiend probleem, zo merkt het Openbaar Ministerie (OM).

Afgelopen woensdag was er in Den Haag een pro-forma-zitting rond een verdachte die tientallen slachtoffers zover had gekregen op voorhand huur te betalen voor een appartement dat niet van hem was. Deze maand is er nog een pro-forma-zitting in een soortgelijke zaak maar dan met honderden slachtoffers. Vrijdag startte het OM samen met de Fraudehelpdesk en de verhuursector een online campagne om woningzoekenden te waarschuwen voor dit soort praktijken.

Het knelt enorm op de woningmarkt. En dat maakt dat wanhopige woningzoekenden soms onverstandige dingen doen. Zoals van tevoren huur overmaken voor een woning die je nog niet hebt kunnen bezichtigen. Dus puur op basis van een beschrijving en foto’s op internet.

Normaal gesproken zouden weinig mensen dat doen. Maar (zo zullen de slachtoffers vaak hebben gedacht): ‘desperate times, desperate measures’. Met helaas als gevolg dat ze vaak voor zo’n duizend euro het schip in gingen. Want de aangeboden woningen bleken weliswaar te bestaan en ook eigendom te zijn van de genoemde ‘aanbieder’, alleen was die helemaal niet van plan te verhuren. En het bankrekening waarnaar de huur was overgemaakt, bleek ook helemaal niet van de ‘aanbieder’ te zijn. Hier was sprake van oplichting.

Het OM maakt werk van deze zaken. Maar beter is natuurlijk het probleem bij de bron aan te pakken. Vandaar dat het OM samen met de Fraudehelpdesk en de verhuursector een voorlichtingscampagne start. Om woningzoekenden te waarschuwen voor dit soort praktijken. De tips zijn gebaseerd op echte fraudegevallen. De waarschuwingen worden verspreid via een aantal bekende verhuursites.

Overigens blijken die hun zaken vaak goed op orde te hebben qua screening van profielen. Het zijn vooral sociale media die kwetsbaar zijn voor misbruik door dit soort fraudeurs.

Cookieinstellingen