Nieuwbouw laboratorium Zuyderland in Sittard-Geleen gereed

Foto: SGN

De 3900 vierkante meter grote nieuwbouw van het laboratoriumgebouw in Sittard-Geleen is klaar. Op dinsdag 26 oktober werd het gebouw naast het ziekenhuis officieel opgeleverd.

De komende maanden worden alle werkplekken – er komen ongeveer 350 mensen te werken – ingericht en wordt labmeubilair en apparatuur geïnstalleerd. In maart 2022 wordt het nieuwe laboratorium officieel in gebruik genomen.

In het gebouw vinden het Klinisch Chemisch Hematologisch Lab (KCHL), Medische Microbiologie, moleculaire diagnostiek en het apotheeklab onderdak. Voor spoeddiagnostiek blijft op locatie Heerlen, net als in de huidige situatie, een satellietlab beschikbaar.

Transport met behulp van drones

Om tijd, kosten en het milieu te sparen wil Zuyderland voor het transport tussen de ziekenhuislocaties speciale vrachtdrones gaan inzetten voor het vervoer van bloedmonsters, urinestalen, geneesmiddelen en bloedzakken. Zuyderland is nog in afwachting van de vereiste toestemming en vergunningen en hoopt in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf volgend najaar de eerste pendelvluchten te plannen.

Reacties