Triathlonbond kondigt vervolgonderzoek misstanden aan

Foto: SGN

De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) kondigt een vervolgonderzoek aan naar de sociale veiligheid op het nationaal trainingscentrum (NTC) in Sittard in het verleden.

Aanleiding zijn de uitkomsten van het onderzoeksrapport naar misstanden binnen het NTC.

Nederlandse triatleten zeggen in het verleden psychisch en fysiek mishandeld te zijn op het NTC. De sporters kwamen onlangs naar buiten met hun verhalen. De oud-sporters vertelden dat de prestatiedruk ontzettend hoog was, met een sterke dwang om af te vallen. Triatleten hadden te maken met depressies, eetstoornissen, chronische pijn en zelfmoordneigingen.

De bond reageerde ontzet op de verhalen, maar gaf ook aan dat ze eerder dit jaar op aandringen van een aantal topatleten en het Centrum Veilige Sport Nederland een onafhankelijk onderzoek liet doen naar de sociale veiligheid binnen het NTC. Dat rapport is nu binnen, meldde de NTB zaterdag.

“Het is van belang dat we dit proces met de grootste zorgvuldigheid doorlopen”, meldt algemeen directeur Rembert Groenman op de website van de NTB. “Ten eerste gaan we de direct betrokkenen van het onderzoek informeren. We doen dit bewust nadat alle atleten en coaches terug zijn uit Portugal en Abu Dhabi. Direct daarna informeren we ook de Triathlonraad. Aansluitend brengen we onze vervolgstappen breder naar buiten. Het laten uitvoeren van een vervolgonderzoek naar de sociale veiligheid op het NTC in het verleden maakt in ieder geval onderdeel uit van de te nemen vervolgstappen.”

Cookieinstellingen