Oorlogsmonument voor Amerikaanse piloot opgeknapt

Foto: SGN

Op 25 december 1944 werd Donald Emerson met zijn jachtvliegtuig door Duits afweergeschut geraakt en stortte hij neer bij de Duuster Gats op de Sittardse Kollenberg.

De 21-jarige Amerikaanse piloot kwam daarbij om het leven. Op 18 september 2004, 60 jaar na de bevrijding van Sittard, werd op initiatief van Stichting Behoud Kollenberg ter ere van zijn nagedachtenis een eenvoudig monument aan de Duuster Gats geplaatst in de vorm van een natuurstenen gedenkzuil.

Afgelopen week, kort voor Klaproosdag, de dag waarop de jaarlijkse herdenking van door oorlogsgeweld gesneuvelde militairen van het Britse Gemenebest plaatsvindt, vond ook een kleine herdenking plaats bij het monument voor de gesneuvelde Amerikaanse piloot. Dat gebeurde door wethouder Andries Houtakkers in het bijzijn van onder meer het Oorlogsgravencomité, het Oranjecomité, het Wijkplatform, stichting Behoud De Kollenberg en een aantal oud-militairen.

De Captain Donald R. Emerson Memorial had voorafgaand aan de herdenking een grote onderhoudsbeurt gekregen door een lid van de Algemene Vereniging van Oud-marinepersoneel met hulp van kinderen van Kindcentrum Sittard. De opknapbeurt werd bekostigd door de gemeente. Het Kindcentrum heeft het monument geadopteerd en wil het met hulp van de kinderen mede onderhouden om daarmee ook bij jongeren de historie levend te houden.

Cookieinstellingen