Het is inderdaad rustiger op straat sinds de avondlockdown

Foto: SGN

Mensen vertonen zich duidelijk minder op straat sinds de avondlockdown vorige week zondag is ingegaan.

Na 17:00 uur is op noodzakelijke winkels na alles gesloten en na die tijd gingen Nederlanders afgelopen maandag, dinsdag en woensdag ook minder naar buiten dan een week eerder. Dat meldt Dat.Mobility op basis van gegevens uit het Nederlands Verplaatsingspanel.

In de eerste drie dagen van deze week begaf gemiddeld 34 procent van de Nederlanders zich tussen 17:00 en 24:00 uur buiten de deur. Een week eerder was dat nog bijna 39 procent. Mensen stapten vooral minder op de fiets. De onderzoekers hebben hiervoor de bewegingen van een panel van 10.000 mensen gemeten met een app.

Sander van der Drift van Dat.Mobility vermoedt dat mensen minder op pad zijn vanwege de avondlockdown. Het kan ook meetellen dat mensen door het weer van de afgelopen dagen meer thuis zijn gebleven. “De afgelopen week hebben we een paar goede regendagen gehad.”

Ook vóór 17:00 uur was het op maandag, dinsdag en woensdag rustiger dan een week eerder, al is het verschil wel kleiner.

Het openbaar vervoer is deze week ook minder gebruikt vanaf het einde van de middag, zo laten cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink zien. Tussen 17:00 en 24:00 uur checkten mensen ruim een tiende minder in bij treinen, bussen, metro’s en trams vergeleken met een week eerder.

Reacties

Cookieinstellingen