Toon Hermans Theater start online met openingsprogramma en Toons laatste One Man Show

Foto: Stichting Toon Hermans

Op vrijdag 17 december, de geboortedag van Toon Hermans, wordt de schouwburg van Sittard-Geleen officieel omgedoopt tot Toon Hermans Theater.

Om dit moment te markeren is er een online programma samengesteld.

Sittard-Geleen eert grootste cabaretier op geboortedag

Het programma is te volgen via het Facebook- en YouTubekanaal van Toon Hermans Theater op 17 december vanaf 20:00 uur. Naast fragmenten van Toon Hermans krijgt het publiek een inkijkje in de herinrichting van het theater. Ook brengen Lissa Meyvis en Benny Ludemann een muzikale ode aan Toon. Aansluitend wordt de One Man Show uit 1997 speciaal voor deze gelegenheid beschikbaar gesteld via YouTube, een cadeau van de Stichting Toon Hermans en het theater. Toon Hermans, destijds 80 jaar, speelde deze One Man Show maar 88 keer. Voor het eerst wordt nu de complete laatste show vertoond met meer dan een uur nooit eerder vertoonde beelden.

Ereplaats

Wethouder Andries Houtakkers (Cultuur) toont zich uitermate tevreden over het feit dat Schouwburg De Domijnen voortaan verdergaat als Toon Hermans Theater. “Als gemeente zijn we erg blij dat we de naam van een van de belangrijkste cabaretiers van Nederland mogen verbinden aan het theater in ons eigen Sittard-Geleen, de geboorteplaats van Toon Hermans. Dat het nu daadwerkelijk zo ver is, is een lang gekoesterde wens van velen, mijzelf incluis. Door de nieuwe naamgeving, maar ook door de programmering en de inrichting van het theater laten we daadwerkelijk zien hoe belangrijk Toon Hermans is voor deze stad. Mede dankzij het fantastische kunstwerk dat op de toneeltoren prijkt, krijgt Toon een prachtige ereplaats die hem toebehoort en krijgt de schouwburg de aandacht en de allure die daarmee gepaard gaan.”

Mikos Pieters, namens De Domijnen verantwoordelijk voor het theater, kijkt terug op een goede en constructieve samenwerking met de familie en stichting van Toon Hermans en de gemeente: “Met de nieuwe naam eren we de theaterlegende Toon Hermans en geven we de schouwburg van Sittard-Geleen een nieuwe toekomst. Samen met huisgezelschap Het Laagland zal de nieuwe signatuur de komende tijd zichtbaar worden. De afgelopen weken is door velen hard gewerkt om de nieuwe stijl door te voeren, van website tot de ‘tango van het blote kontje’ op de wc’s. We hopen weer snel bezoekers te mogen verwelkomen voor een hernieuwde kennismaking.”

Videoclip

Herman Van Hove, voorzitter Stichting Toon Hermans: “Es ich neit mee zèng brèng mich dan mer trök nao mie landj, dao vuil ich mich thoes, dat waren, voorjaar 1997, Toons laatste woorden in het theater. Tot zijn laatste dag hield Toon van het leven. En van de mensen. De mensen van zijn kleine lieve stad. De liefde is wederzijds. Het Toon Hermans Theater is de grootste hommage aan Toon die zijn kinderen en kleinkinderen zich kunnen indenken. Dankjewel, lieve mensen van Sittard. Teun is thoes.”

Op 17 december gaat ook de videoclip op het lied ‘Ik ben iemand van een kleine stad’ in première. Via een oproep in lokale media en op Facebook konden inwoners van SittardGeleen zich aanmelden als figurant. In dit lied bezingt Toon Hermans zijn liefde voor zijn geboortestad. De videoclip is geregisseerd door Githa Hermans, de kleindochter van Toon.

Feestelijke heropening

Deze week zijn het logo en de nieuwe website (www.toonhermanstheater.nl) gepresenteerd. De eenvoud die Toon graag doorvoerde, karakteriseert de vormgeving van het nieuwe logo van het Toon Hermans Theater. Het theaterdoek gaat open, de ballon stijgt op en opent als het ware de voorstelling. De komende periode zal het theater meer en meer Toon Hermans gaan ademen. Achter de schermen wordt gewerkt aan een feestelijke heropening zodra de coronamaatregelen het weer toelaten. Een fysiek event rondom de heropening is voorlopig gepland op 8 maart 2022.

Cookieinstellingen