Veiligheidsregio’s Limburg in gesprek met carnavalsverenigingen

Foto: SGN

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de Veiligheidsregio Limburg-Noord hebben overleg gevoerd met de SLV en de BCL over carnaval 2022.

Daaruit werd duidelijk dat de Veiligheidsregio’s (VR’s), waarin alle Limburgse burgemeesters zitting hebben, en de overkoepelende carnavalsverenigingen SLV en BCL het zeer onwaarschijnlijk achten dat de situatie rond corona in februari 2022 zodanig verbeterd is dat carnaval weer gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn.

Gezien de grote onzekerheid over de effecten van de omikron-variant is vooruitkijken naar februari 2022, en dus naar carnaval, lastig. Veel carnavalsverenigingen zijn bezig met de voorbereidingen op carnaval en maken zich zorgen. Daarom is er nauw overleg tussen de Limburgse gemeenten, de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV) en de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL), waarin de ernst van de situatie, de onzekerheden en de gevolgen voor carnaval worden besproken. In het overleg zijn beelden gedeeld en verwachtingen uitgesproken. Het is belangrijk om deze verwachtingen vroegtijdig te delen zodat de carnavalsverenigingen hier in hun voorbereiding rekening mee kunnen houden. Betrokken partijen concluderen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de situatie in februari 2022 zodanig is verbeterd, dat carnaval weer gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn.

“Het blijft onzeker welke coronamaatregelen de komende maanden nodig zijn. Corona zal ook voor carnaval 2022 roet in het eten gooien,” zo klinkt de verwachting. De VR’s vragen de carnavalisten dan ook om – net als vorig jaar – na te denken over alternatieve carnavalsactiviteiten.

“De Limburgse gemeenten blijven in gesprek met de organiserende partijen, de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereiniginge (SLV) en de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL) om mee te denken óf en hoe activiteiten georganiseerd kunnen worden. We houden de traditie daarmee veilig in ere binnen de maatregelen die op dat moment gelden.”

Veel lokale verenigingen zien de bui echter al hangen en hebben op voorhand besloten om voor 2022 geen nieuwe prins of prinses uit te roepen. In Sittard-Geleen hebben De Sjoutvotte (Geleen-Zuid/Kluis), CV De Katers (Holtum), De Reube (Obbicht) en De Zawpense (Grevenbicht) die knoop al doorgehakt. Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd en de Geleense Stadscarnavalsvereniging De Flaarisse hebben nog geen officieel besluit genomen.

Reacties

Cookieinstellingen