Slachtoffers datingfraude raakten in 2021 vaak veel geld kwijt

Foto: CC0 via Needpix

Een campagne, die dinsdag van start gaat, waarschuwt voor onlinedatingfraude. Daarbij worden mensen opgelicht door een persoon of personen die ze hebben leren kennen via bijvoorbeeld sociale media, een online game of datingsite. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gaan de oplichters steeds geraffineerder te werk en maken ze de slachtoffers de laatste tijd ook meer geld afhandig.

“Op de datingplatforms is het in de wintermaanden altijd drukker. De campagne loopt daarom tot eind februari op ontmoetingssites Tinder en Lexa. Daters krijgen hulp om signalen van datingfraude te herkennen en zichzelf online beter te beschermen”, aldus het CCV. In deze maanden zijn ook geregeld advertenties op Facebook en Instagram te zien waarin wordt gewaarschuwd voor dit soort oplichting.

De criminelen maken gebruik van nepprofielen en nepfilmpjes en proberen bijvoorbeeld iemand over te halen om te beleggen in nepzaken. Dit jaar zijn ruim tweehonderd mensen samen voor bijna 7 miljoen euro opgelicht via datingfraude, constateert de Fraudehelpdesk, schrijft het AD. De gedupeerden waren volgens de organisatie bedragen tot 30.000 euro kwijt, veel meer dan in eerdere jaren. In 2021 waren er tot nu toe officieel 544 meldingen van dit type fraude.

Cookieinstellingen