Oproep van lokale partijen om winkelprotesten te gedogen

Foto: SGN/Winkelen in Geleen

Zowel Lokaal Sittard-Geleen-Born (LSGB – voorheen fractie Klein), SPA, de Stadspartij Sittard-Geleen-Born als gob tonen op social media hun empathie met de lokale ondernemers.

Jack Renet van fractie SPA: “Als politieke partij oproepen voor burgerlijke ongehoorzaamheid behoor je niet te doen, maar begrip tonen voor inwoners die het water aan de lippen staat en dan in protest komen is iets anders.”

SPA sneert vervolgens richting partijen die nu in de regering zitten wel de mond vol te hebben van Euregionaal denken maar de lokale ondernemers in de grensstreek te laten vallen.

LSGB en SPA: afspraken maken

In een gezamenlijke brief danken LSGB en SPA burgemeester Verheijen voor de wijze waarop is omgesprongen met de winkeliers in Sittard, die afgelopen zaterdag tegen de geldende regels in hun winkel opengooiden. De fracties zeggen dat de actie van de winkeliers geen kwestie zijn van willen dwarsliggen, van het ontkennen van corona of het ontkennen van problemen in de zorg, maar dat ze zijn ingegeven door “wanhoop en verdriet”. Het water staat hen aan de lippen en ze moeten lijdzaam toezien hoe hun klanten de grens met België of Duitsland oversteken om daar een restaurant te bezoeken of te gaan shoppen. Dat wordt als zeer onrechtvaardig ervaren.

LSGB en SPA vragen de burgemeester om vooraf met winkeliers afspraken te maken, zodat ze zaterdag veilig open kunnen gaan en er alleen conform met de winkeliers gemaakte afspraken wordt gehandhaafd, ongeachte de persconferentie van vrijdag. Verder vragen ze om vooraf de diverse scenario’s na vrijdagavond kunnen zijn, zodat ondernemers een weloverwogen beslissing kunnen nemen.

Ook de Stadspartij Sittard-Geleen-Born roept burgemeester Verheijen op om terughoudend te zijn met handhaving en de ondernemersacties te gedogen.

Stadspartij: gedoog het winkeliersprotest

Fractievoorzitter Nancy Kaufmann verwoordt het als volgt: “Wij vinden de ‘tochten voor de Vrijheid’ een verkeerd signaal. We leven ondanks de coronamaatregelen nog altijd in een vrij land en we begrijpen ook de risico’s voor het vastlopen van de zorg. Dus maatregelen zijn nodig. Maar we begrijpen heel goed hoe ontzettend zwaar deze maatregelen voor onze ondernemers zijn. Dus hun protest, het openen van de winkels, willen we graag ondersteunen met deze oproep.”

De Stadspartij hoopt dat dit protest tot gevolg heeft dat de regering zorgt dat mét maatregelen als mondkapjes, beperkt aantal bezoekers per m2 en controle QR-code en/of negatieve testuitslag de winkels en zeker ook de sportscholen en horeca weer open mogen! Zodat mensen op een veilige manier weer wat meer plezier ervaren in deze lastige tijd.

gob plaatst gratis marktkramen

Meest in het oog springend is de actie van politieke groepering gob. De grootste gemeenteraadsfractie meldt bij monde van fractievoorzitter en lijsttrekker Yvonne Salvino op Facebook dat ook zij de lokale ondernemers graag een hart onder de riem willen steken. Dat gebeurt met een oproep aan het gemeentebestuur en een actie richting ondernemers. Onder het motto ‘Hart waar het moet… zacht waar het kan!’ wordt het gemeentebestuur opgeroepen om mee te denken met de creatieve geest van onze ondernemers. “Dan moeten er oplossingen te vinden zijn, zodat ondernemers meer mogelijkheden krijgen om open te gaan én vooral om open te blijven.”

Onder hetzelfde motto gaat gob lokale ondernemers in de gemeente Sittard-Geleen komende zaterdag ondersteunen door gratis een marktkraam ter beschikking te stellen. “Wij bouwen de kraam voor u op zaterdagochtend en breken deze einde van de dag ook weer af. Als ondernemer heeft u dan uw handen vrij om te doen waar u goed bent en dat is ondernemen.”

Het is duidelijk dat het voor veel ondernemers geen optie is om nog langer gesloten te moeten blijven. Geen omzet, wel hoge kosten. Aankopen worden wel online gedaan (vaak niet lokaal) en – een paar kilometer verderop – in België en Duitsland. Omdat daar wel gewinkeld mag worden. Wat politieke groepering gob betreft moet veel meer gekeken worden naar wat wel kan, niet alleen voor komende zaterdag maar ook voor de komende tijd. Oftewel hard waar het moet maar zacht waar het kan. “Ondernemers moeten open blijven! Dat is ons signaal. Hiermee willen we ondernemers een hart onder de riem steken en laten zien wat er wel kan.”

Ondernemers die interesse hebben in een marktkraam kunnen contact opnemen met Phil Boonen (06-30584471). Let op: het aantal beschikbare marktkramen is beperkt. Dus wees er snel bij.

 

 

 

 

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen