Politie heeft in testfase 300 keer stroomstootwapen ingezet

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De politie heeft het stroomstootwapen tijdens de testfase zo’n driehonderd keer ingezet. Dat had volgens de politie geen noemenswaardig letsel tot gevolg.

Het stroomstootwapen behoort voortaan tot de wapenuitrusting van agenten. De eerste politiemedewerkers hebben de driedaagse opleiding afgerond.

De politie maakte woensdag bekend dat bij nagenoeg alle personen bij wie een schok is toegediend het letsel beperkt bleef tot een of twee penetratiewondjes. “Een enkele keer heeft iemand lichte verwondingen opgelopen omdat die was gevallen toen hij werd getaserd.” Als iemand getroffen is door het stroomstootwapen, wordt altijd medisch personeel gewaarschuwd.

De politie noemt het stroomstootwapen een waardevolle aanvulling. “Er gaat een sterk de-escalerende werking uit van het stroomstootwapen. Dreigen met het wapen is in veel gevallen voldoende voor een succesvolle aanhouding of het afwenden van direct gevaar”, zegt voorzitter Janis Tamsma van de stuurgroep invoering stroomstootwapen.

“Tijdens de testfase is al ruim ervaring opgedaan met het wapen. In de praktijk ervaren politiemensen in gevaarlijke situaties wel eens een gat tussen de wapenstok, pepperspray en zwaardere geweldsmiddelen als een hond of vuurwapen. Het stroomstootwapen is een geweldsmiddel dat politiemedewerkers kunnen inzetten in direct dreigende gevaarsituaties op het moment dat pepperspray of een wapenstok niet effectief is, maar de inzet van een zwaarder geweldsmiddel als een vuurwapen niet wenselijk of geoorloofd is”, zegt Tamsma. “Omdat een stroomstoot een persoon even fysiek uitschakelt, is het stroomstootwapen ook effectief bij personen die niet reageren op pijnprikkels. Bijvoorbeeld als een persoon onder invloed is of verward gedrag vertoont.”

Zo’n 17.000 politiemedewerkers gaan gebruikmaken van het nieuwe wapen op momenten dat pepperspray of een wapenstok niet effectief is en het trekken van een vuurwapen niet wenselijk is. De inzet van stroomstootwapens wordt de komende drie jaar gevolgd door het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg en de GGD Amsterdam.

Tegenstanders van het gebruik van het stroomstootwapen vrezen dat er eerder slachtoffers zullen vallen, omdat de drempel dat er naar een stroomstootwapen zal worden gegrepen lager is.

Reacties

Cookieinstellingen