CDA-raadsfractie maakt zich hard voor huiskamerinitiatieven

Dorpshuis Obbicht
Foto: beeldcitaat google

Gemeenteraadsleden Jos Schlössels en Patrick Brouwers maken zich namens de CDA-fractie hard voor de continuïteit van de huiskamerinitiatieven in de gemeente.

Huiskamerinitiatieven bieden volgens hen een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van eenzaamheid en het voorkomen van depressies van inwoners in de gemeente en dragen daarmee bij aan het ontlasten van de eerstelijns gezondheidszorg.

De beperkende coronamaatregelen hebben een behoorlijke impact op het welbevinden van diverse bevolkingsgroepen in onze gemeente, waaronder jeugd en ouderen. Verbinden en ontmoeten staan al twee jaar onder grote druk. “We zien de percentages van eenzaamheid en depressie onder de ouderen met de dag toenemen, en dat baart de CDA-fractie grote zorgen. Depressie is ruim 10 jaar volksziekte nummer één, de huisarts als poortwachter van de zorg kan dat als geen ander beamen.”

Volgens Schlössels en Brouwers voorzien door vrijwilligers gerunde huiskamervoorzieningen normaliter in een grote behoefte, maar liggen door corona veel activiteiten daar ook al twee jaar stil. “Maaltijden worden nu als alternatief aan huis bezorgd, maar dat is dan ook het enige wat nog kan en mag. Nu ook de horeca het water tot aan de lippen staat, vrezen wij dat als gevolg van diverse sluitingen met daarbij de aankomende vergrijzing in acht genomen dit aanzienlijke gevolgen zal hebben voor diverse prachtige initiatieven.”

De CDA-fractie roept het College, maar ook andere partijen waaronder woningcorporaties, zorgverzekeraars en welzijnsorganisaties op om samen een bijdrage te leveren aan de oplossing van dit probleem. Ze vindt dat er een inspanningsverplichting ligt om de continuïteit van de huiskamerinitiatieven te waarborgen en ook in andere kleine kernen en wijken van de gemeente dergelijke initiatieven te ontplooien.

Reacties

Cookieinstellingen