Kasteel Limbricht in ANWB-verkiezing Mooiste kasteel van Nederland

Kasteel Limbricht
Kasteel Limbricht
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Ons land telt nog ongeveer 550 kastelen, waarvan er ruim 50 kunnen worden bezocht.

De ANWB organiseert die jaar de verkiezing van het allermooiste kasteel van Nederland. Voor die titel komen enkel kastelen in aanmerking die hun oorsprong vinden in de middeleeuwen. Verder moeten ze een (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren hebben en zijn aangewezen als Rijksmonument. En, ook niet onbelangrijk, ze moeten (regelmatig) geopend zijn voor publiek – en dan niet enkel de kasteeltuin, maar ook het kasteel zelf).

Op basis van deze criteria heeft de ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed een lijst van 50 kastelen opgesteld die meedingen naar de titel ‘Allermooiste kasteel van Nederland’. Op die lijst staat ook Kasteel Limbricht, waarvan de historie vermoedelijk teruggaat tot de tiende eeuw. In Limburg dingen verder Kasteel Aldenghoor (Haelen), Kasteel Hoensbroek, Kasteel Valkenburg en Kasteel Keverberg (Kessel) mee naar de titel.

De ANWB nodigt het publiek uit om aan de verkiezing mee te doen. Iedereen kan tot en met 6 maart online stemmen op zijn favoriete kasteel.

De stemming bepaalt de top vijf. De top vijf wordt vervolgens bezocht door een deskundige jury, die op 6 juni (Tweede Pinksterdag) op de Dag van het Kasteel de winnaar bekend zal maken.

Alle 50 kastelen worden opgenomen in een nieuw boek van de ANWB: ‘De allermooiste kastelen van Nederland’.

Cookieinstellingen