Vragen over ventilatie op scholen in Sittard-Geleen

Foto: CC0 via PxHere

Sinds 10 januari zijn de scholen weer open. En daar loopt het aantal coronabesmettingen momenteel snel op.

Op meer dan een kwart van de scholen is de ventilatie nog niet op orde, zo bleek onlangs uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs.

Terwijl ventileren helpt om de verspreiding van het coronavirus via aerosolen te beperken, zegt het RIVM.

Uit het onderzoek bleek ook dat het voor scholen forse investeringen zijn. Gemiddeld voor een basisschool € 500.000 en voor middelbare scholen gaat dat al naar gemiddeld € 1,4 miljoen. De landelijke subsidieregeling is 30% van de kosten en de rest moet opgehoest worden uit de middelen van schoolbesturen en gemeentelijke onderwijshuisvestingsmiddelen. Tijdens het Kamerdebat van 20 januari jl. over het actuele coronabeleid heeft de minister-president toegezegd nog eens nadrukkelijk via gemeenten en onderwijskoepels aan te dringen op het nemen van preventieve maatregelen. Niet uitgesloten werd om de bestaande subsidieregeling te verruimen.

Reden voor de raadsfractie van GroenLinks om over de aanwezigheid van ventilatiesystemen in scholen binnen de gemeente schriftelijk een aantal vragen te stellen aan het College van B&W. “De GroenLinks fractie is zich ervan bewust dat coronabeleid primair een landelijke verantwoordelijkheid is. Maar op het gebied van aanbrengen goede ventilatiesystemen op onze scholen in het basis- en voortgezet onderwijs heeft ook de lokale overheid een taak. Juist op gebied van preventie is er nog winst te boeken bij het bestrijden van de voortdurende coronapandemie op scholen. Daarnaast is de gemeente ook verantwoordelijk voor voorbereiding, uitvoering en monitoring van lokaal gezondheidsbeleid.”

De fractie wil van het College van B&W weten of er zicht is op de stand van zaken wat betreft ventilatiesystemen bij lokale onderwijsinstellingen en of ze voldoen aan landelijke richtlijnen, mede als preventief middel in de aanpak van coronaverspreiding. Ook wil de fractie weten welk percentage van de scholen in de gemeente nog niet voldoet aan de landelijk richtlijnen en of men bereid is om een actieplan op te zetten om ervoor te zorgen dat in de eerste helft van dit jaar álle scholen over een goed ventilatiesysteem beschikken. Verder wordt gevraagd om met betrokken schoolbesturen in gesprek te gaan over te nemen acties en de daarmee gemoeide kosten. Als laatste vraagt de fractie of het College ventilatiesystemen die voldoen aan landelijke richtlijnen bij nieuwbouw van klaslokalen in onze gemeente kan verplichten.

Cookieinstellingen