Cursus Genealogie bij Gilde De Graven

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Nu er weer versoepelingen zijn doorgevoerd en aangekondigd gaat Gilde De Graven weer van start met cursussen, lezingen en andere activiteiten.

Een van de nieuwe cursussen die worden aangeboden is een cursus Genealogie, die wordt gegeven door Fons Sieben. De cursus start in maart en wordt op drie dinsdagmiddagen gegeven. Daarbij leren de deelnemers hoe ze hun eigen stamboomgegevens via de gratis stamboomapp ALDFAER op de computer kunnen ordenen. Het belang van historie en geografie als ‘aankleding’ van genealogie wordt natuurlijk eveneens besproken.

Een stamboom heet niet voor niets zo. Bladerend door digitale archieven en websites vol genealogische gegevens, voel je je als een kind dat in een klimboom van tak naar tak klautert. Steeds een eindje hoger, balancerend, op zoek naar nieuw houvast. Licht verslavend is het ook. Stamboomonderzoek is makkelijk en geeft snel resultaat. En dankzij de digitale ontsluiting van tientallen archieven kan het vanuit huis. Hoewel je al speurend voornamelijk op data en plaatsnamen stuit, tekenen zich ook verhalen af en ga je op zoek naar hun wortels. In 1804 voerde het Franse bewind in naam van de keizer de Code Napoléon in. Onderdeel van dat burgerlijk wetboek was het verplicht vastleggen van geboortes, huwelijken en sterfgevallen in de registers van de burgerlijke stand. Dat betekende ook dat iedereen een achternaam moest aannemen. In de praktijk duurde het enkele jaren voordat het systeem functioneerde en het biedt nu héél veel praktisch nut.

Genealogische websites bieden een weelde aan informatie en er in grasduinen is vrij simpel. In een paar verloren uurtjes reis je vijf eeuwen terug in de tijd. De interesse in het familieverleden lijkt vooral te leven bij degenen die zelf kinderen hebben of de vijftig zijn gepasseerd. Voor wie deze criteria gelden, is deze cursus een mooie opstap.

Fons werkt met een kleine groep van 5 cursisten, die de beschikking moeten hebben over een Windows laptop (meenemen) en beschikken over basiskennis computer, internet en e-mail. Meer informatie is te vinden op de website van Gilde De Graven.

Reacties

Cookieinstellingen