Oevers Cötelbeek bij Ophoven worden rigoureus afgegraven

Foto: SGN

Er zit weer stevig beweging in het staartje van Fase 1 van project Corio Glana Highlight 20, waarbij de Geleenbeek tussen N276 en Agricolastraat wordt heringericht.

De voortgang van het laatste deel van de werkzaamheden, tussen tennisbanen en Agricolastraat, liep de afgelopen maanden forse vertraging op vanwege de langs de beek welig tierende en moeilijk te verwijderen Japanse duizendknoop.

De plaagplant, een exoot, verdringt andere vegetatie en overwoekert alles. Om er vanaf te komen moeten de oevers langs de beek tot twee meter diep worden afgegraven en mogen er geen resten van de plant achterblijven, omdat die vervolgens weer door zullen groeien.

De afgegraven grond – ongeveer 7500 m3 – wordt verwerkt in de aanleg van twee grondwallen langs de Westelijke Randweg in Geleen. Daarbij worden de met resten van de Japanse duizendknoop vervuilde grond geseald met een afdekzeil en vervolgens afgedekt met een schone grondlaag. Dat is volgens onderzoek, zo meldt het College van B&W, een veilige en zeer kostenefficiënte methode waarbij de kans op verspreiding van de plant nihil is. Het ontwerp van de grondwallen wordt nog toegelicht aan belanghebbenden en omwonenden.

Wanneer de grond is verwijderd kan worden gewerkt aan het verwijderen van de in beton gegoten beekbedding, waardoor de beek meer vrijheid krijgt.

Cookieinstellingen