Rente persoonlijke lening gaat omhoog met half procent of meer

Foto: CC0 via Pixabay

Maar liefst vier kredietverstrekkers verhoogden sinds het begin van 2022 hun rente voor de persoonlijke lening.

De recent stijgende hypotheekrente, als gevolg van stijgende marktrente en hoge inflatie, was al een voorbode op de stijging van rente van consumptieve leningen. Het rentepercentage dat de consument betaalt over de consumptieve lening werd bij de vier kredietverstrekkers met ongeveer een half procent verhoogd.

Lening nu oversluiten voordeliger dan ooit voor consument

Dit komt neer op een stijging van zo’n 10% van het rentepercentage, afhankelijk van lening en kredietverstrekker. De rente daalde de afgelopen vijf jaar in sommige gevallen met ruim 40%, zo blijkt uit een analyse van prijsvergelijker Pricewise. De verwachting dat de rente binnenkort weer daalt is er niet: met de recent stijgende rentes, lijkt het laagste punt in tien jaar in 2021 te zijn bereikt. Vooral voor consumenten die vóór 2021 een lening of meerdere leningen tegen een relatief hoge rente afsloten, is nu nog het moment om over te sluiten.

Nu lening oversluiten loont

Sunny Schenkers, expert lenen bij Pricewise, moedigt iedereen aan nu hun lening te checken. “De bodem is bereikt, maar de tarieven zijn nog steeds redelijk laag. Vooral consumenten met een langlopende lening, kunnen nu nog flink besparen en hun lening oversluiten. Maar ook consumenten met kortlopende leningen kunnen nog profiteren van deze rentestand. Denk aan mensen met een creditcard, roodstand, postorderkredieten of bijvoorbeeld openstaande doorlopende kredieten. Deze kleine leningen worden helaas vaak over het hoofd gezien, maar ook hier valt veel winst te behalen. Leningen oversluiten kan je zo een paar tientjes per maand schelen.”

Prijsvechters volgen door stijgende trend

Ook prijsvechters reageren op de stijgende marktrente. Volgens Schenkers zorgt onderliggende concurrentie er bij deze kredietverstrekkers voor dat ze zo lang mogelijk willen wachten met een verhoging van de tarieven. “Om meer klanten aan te trekken, hanteren prijsvechters de laagst mogelijke rente. Het is voor deze kredietverstrekkers vaak niet lonend om de rentes te verhogen. Toch zijn we nu op een punt beland waarop ook de prijsvechters hun rente verhogen. Zorg dat je niet te laat bent en profiteer de komende tijd nog van de lage rentes.”

Bron: Pricewise.nlKredietverstrekkers verhogen rente persoonlijke lening met half procent of hoger

Cookieinstellingen