CBS: huishoudens hadden vorig jaar meer te besteden

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Nederlandse huishoudens hadden vorig jaar meer te besteden dan in het eerste coronajaar, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral hogere cao-lonen en meer mensen die werkten, droegen daar aan bij volgens het statistiekbureau. Tegelijkertijd steeg de hypotheekschuld ook aanzienlijk.

Het reëel beschikbaar inkomen steeg met 2,6 procent. Dat is de stijging van het beschikbaar inkomen, verminderd met de inflatie. De totale beloning van werknemers ging volgens de statistici met 4 procent omhoog. Er kwamen meer banen bij, maar het aantal gewerkte uren steeg ook. Bovendien gingen de cao-lonen er gemiddeld 2,2 procent op vooruit.

De totale hypotheekschuld van alle Nederlanders steeg met 33,3 miljard euro tot 783 miljard euro, meldt het CBS verder. Hypotheekverstrekkers maken al geruime tijd melding van veel oversluitingen van hypotheken voor verbouwing en verduurzaming. Toch ging de schuldenquote, de totale hypotheekschuld als percentage van de omvang van de economie, omlaag. Die bedraagt nu 91 procent. Die lagere schuldenquote wordt veroorzaakt door een sterkere groei van het bruto binnenlands product (bbp) dan de totale hypotheekschuld.

Cookieinstellingen