Kabinet beperkt rol WOZ-waarde bij vaststellen huurprijs

Foto: CC0 Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Bij het bepalen van de huurprijs mag de WOZ-waarde binnenkort nog voor maximaal 33 procent meetellen. Op deze manier hoopt het kabinet de prijsstijgingen in de huursector binnen de perken te houden.

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een huis, die wordt vastgesteld door de gemeente. Het is een van de factoren op basis waarvan punten worden toegekend aan een huurwoning, naast onder meer de grootte van de kamers. Op die punten wordt de huurprijs weer gebaseerd. Vanaf 1 mei mag de WOZ-waarde voor maximaal 33 procent van de punten meetellen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het ministerie verwacht dat er door de maatregel zo’n 23.000 woningen in de sociale huur kunnen blijven, en 15.000 woningen terugkeren uit de vrije sector naar de sociale huur. “Deze maatregel zorgt ervoor dat sociale huurwoningen ook echt sociale huurwoningen blijven. Zo maken mensen en gezinnen met een laag inkomen meer kans op een betaalbaar huis”, zegt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening).

Momenteel is er geen maximum gesteld aan de mate waarin huiseigenaren de WOZ-waarde mogen laten meetellen voor de huurprijs.

Het vorige kabinet maakte de maatregel al in 2019 op Prinsjesdag bekend, maar de uitvoering ervan liet vrij lang op zich wachten.

Cookieinstellingen