Woningbouw prima, maar dan wel graag in overleg met de buurt

<em>ZMC/Voormalig DaCapo College Sittard</em>
ZMC/Voormalig DaCapo College Sittard
Foto: Bewonerscommissie Vrangendael

Omwonenden van het gebied dat wordt begrensd door Lahrstraat, Swentiboldstraat, Broeksittarderweg en President Kennedysingel voelen zich niet gekend door het stadsbestuur.

Geruime tijd geleden heeft de Gemeente Sittard-Geleen plannen opgevat voor nieuwbouw van woningen tussen de President Kennedysingel en de Swentiboldstraat. Deze plannen maken deel uit van het Masterplan Zitterd Revisited 1999-2022. “Hoewel de gemeente Sittard-Geleen in al haar uitingen beweert dat alle plannen in nauwe samenspraak met de bewoners worden ontwikkeld, hebben de bewoners van de wijk Vrangendael tot op heden een andere ervaring,” zo stelt de Bewonerscommissie Vrangendael. “Tot op heden hebben we geen enkel officieel bericht noch uitnodiging ontvangen voor inspraak, laat staan meedenken.”

De nieuwbouwplannen omvatten minimaal 164 appartementen verdeeld over acht woonblokken. Het betreft huur- en koopwoningen. De projectontwikkelaar is ZOwonen. Als startdatum wordt gestreefd naar uiterlijk 1 januari 2023.

De huidige bewoners van dit deel van de wijk Vrangendael zeggen nog op geen enkele wijze door de Gemeente Sittard-Geleen en ZOwonen over de plannen te zijn geïnformeerd of daarbij betrokken te zijn geweest. “Dit is in tegenspraak met de officiële communicatie waarin staat aangegeven dat alle plannen in nauwe samenspraak met de inwoners worden ontwikkeld,” zo laten zij, inmiddels verenigd in de Bewonerscommissie Vrangendael, weten. Zij vrezen dat zaken als verkeershinder en parkeerdruk, uit- en toeritten, slagschaduw, aantasting van zon- en daglicht, horizonvervuiling, bouwoverlast et cetera de woonsfeer en de uitstraling van de wijk aantasten en vinden dat een serie hoogbouwtorens niet past bij het huidige karakteristieke beeld van de wijk. Tegelijkertijd zijn de bewoners van deze wijk zich bewust van de maatschappelijke noodzaak van het bouwen van woningen. Maar dan wel graag in overleg.

Reactie van de gemeente

De afgelopen jaren is Zitterd Revisited uitgebreid met het gebied ten oosten van de Kennedysingel. Daarvoor is in 2020 een stedenbouwkundige visie gepresenteerd met naast een nieuwe brandweerkazerne ook verschillende appartementsgebouwen. De afgelopen tijd heeft woningcorporatie ZOwonen het initiatief genomen om partners te zoeken voor de ontwikkeling van het gebied en daardoor kan in de loop van dit voorjaar aan omwonenden en andere belangstellenden een eerste ontwerp worden gepresenteerd.

Dat ontwerp zal als basis dienen voor een nieuw bestemmingsplan en, mede op basis van de reacties, verder verfijnd worden.

Op 11 maart 2020 belegde de gemeente in Oos Zittesj Hoes een informatieavond met betrekking tot de ontwikkeling van het gebied dat wordt begrensd door Kennedysingel, Broeksittarderweg, Swentiboldstraat en Lahrstraat en omgeving. Die avond werd door 50 tot 60 mensen bezocht. Op 24 maart jongstleden meldde de gemeente in een persbericht over de afsluiting van Zitterd Revisited dat er in de loop van dit voorjaar aan omwonenden een eerste ontwerp zal worden gepresenteerd voor de plannen in het gebied. De gemeente is nu bezig met de voorbereiding van die avond, die volgens een woordvoerder begin mei van dit jaar zal plaatsvinden. Omwonenden krijgen daarvoor binnenkort een uitnodiging in de brievenbus.

voormalig gebouw nic beckersmavo
Een impressie van het gebied volgens de in 2020 gepresenteerde stedenbouwkundige visie.
Cookieinstellingen