Coöperatie Harteveldt van start in Sittard-Geleen

Foto: Harteveldt

Sittard-Geleen heeft met Harteveldt nu haar eigen coöperatieve tuinderij.

Woon je in gemeente Sittard-Geleen of omgeving, vind je het belangrijk om gezond te eten en om te weten waar je voedsel vandaan komt? Dan hoef je vanaf komende zomer niet meer voor al je groenten naar de (super)markt. Voor 150 huishoudens is er plek om lid en daarmee mede-eigenaar te worden van coöperatieve tuinderij Harteveldt. Zij kunnen dan elke week een pakket groente en fruit ophalen bij de tuinderij. Behalve een boer die zorgt voor lekkere groenten van eigen tuinderij, draagt Harteveldt ook bij aan een gezonde bodem, meer natuur en bovenal een goed gevoel. Harteveldt ligt in het hart van Sittard-Geleen, schuin tegenover de hoofdingang van het Zuyderlandziekenhuis en is in april van start gegaan.

De gemeenschap van 150 huishoudens besluit democratisch over wat ‘hun’ boer Glenn voor hen teelt en wat er verder rond de tuinderij gebeurt. Daarvoor investeren ze eenmalig in de inrichting van 15.000 vierkante meter aan landbouwgrond gelegen in het hart van Sittard-Geleen. Hoewel de boer verantwoordelijk is, mag er gerust meegeholpen worden. Dat kan op het land, maar ook rond de wekelijkse uitlevering, de organisatie van leuke activiteiten of in het bestuur. Zo ontstaat een gemeenschap van gelijkgestemden, waar je wellicht oude bekenden treft of nieuwe vrienden maakt.

Het idee achter Harteveldt is dat zowel de opbrengsten (de groenten) als alle kosten gedeeld worden. Van de contributie wordt de pacht van de grond, zaai- en plantgoed en de boer betaald. Hij is de enige betaalde kracht van de coöperatie en zijn belangrijkste doel is het voeden van de leden, zo duurzaam mogelijk en met respect voor de bodem en alles wat er leeft.

Meer informatie over Harteveldt en hoe je lid kunt worden is te vinden op www.harteveldt.nl.

Cookieinstellingen