Bijna 1 op de 4 woningen in Limburg heeft zonnepanelen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In Limburg wordt steeds vaker gekozen voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 23,2% van de Limburgse woningdaken panelen te vinden.

De provincie telt volgens de meest recente data zo’n 123.800 woningen met zonnepanelen, een stijging van 152% ten opzichte van 2017. Inwoners van Peel en Maas zijn in Limburg de grootste liefhebbers van zonne-energie. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor.

In Nederland heeft zo’n 17,8% van de woningen zonnepanelen op het dak. Ten opzichte van de rest van het land hebben in Limburg dus meer inwoners geïnvesteerd in zonnepanelen.

“We hebben gebruik gemaakt van de meest recente cijfers, maar die zijn van juni vorig jaar. Door de sterk gestegen gasprijs zal het aantal dus nu nog hoger liggen. Let wel op dat je zelf jouw zonnepanelen inschrijft bij energieleveren.nl. Dan weet netbeheer Nederland dat je energie gaat terugleveren. Op die manier komt de verrekening dan ook op de energienota terecht. Maar check het altijd nog goed in het domein van de energiemaatschappij”, aldus Independer energie-expert Joris Kerkhof.

Hoeveel zonnepanelen liggen er in jouw gemeente? Duik in de uitgebreide zonnepanelenkaarten van Independer.

Inwoners Peel en Maas grootste liefhebbers van zonne-energie

Wel zijn de verschillen tussen gemeenten groot. Zo zijn in Peel en Maas zijn naar verhouding het vaakst zonnepanelen te vinden op daken. 35,2% van de woningen heeft een installatie op het dak. Ook in Stein zijn veel inwoners die geïnvesteerd hebben in zonne-energie. De top 5 Limburgse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  1. Peel en Maas (35,2% van de woningen heeft zonnepanelen)
  2. Stein (33,1% van de woningen heeft zonnepanelen)
  3. Horst aan de Maas (32,5% van de woningen heeft zonnepanelen)
  4. Venray (32,4% van de woningen heeft zonnepanelen)
  5. Maasgouw (31,5% van de woningen heeft zonnepanelen)

In Maastricht (11,6%) hebben woningen naar verhouding juist het minst vaak een installatie op het dak om duurzame energie op te wekken, gevolgd door Heerlen (14,2%) en Vaals (16,9%). In Sittard-Geleen heeft 19,5% van de woningen zonnepanelen.

Cookieinstellingen