TisNiksEntWurtNiks verrast met een uniek Keizersgrachtconcert

<em>Presentatie programma Keizersfeest TisNiksEntWurtNiks</em>
Presentatie programma Keizersfeest TisNiksEntWurtNiks
Foto: SGN

Peter Janssen schoot op zondag 5 september 2021 de geprepareerde tempex vogel af tijdens het Alternatief Sjöttefees in Sittard.

Hij mag zichzelf nog enkele maanden ‘keizer van Zitterd’ noemen en zijn vereniging – kapel TisNiksEntWurtNiks (TNEWN) – gaat hem daarvoor daags voor de volgende editie van het Alternatief Vogelsjeite belonen met een heus Keizersgrachtconcert.

Dat gebeurt op zaterdag 3 september aanstaande in de unieke setting van de ‘Geheime Tuin’ van voormalig klooster Agnetenberg.

TisNiksEntWurtNiks

Een bijzondere zet

Wie het Alternatief Vogelsjeite en het eraan voorafgaande Keizersfeest in Sittard weleens heeft bezocht zal zich een vrolijk, luidruchtig en haast carnavalesk gebeuren herinneren. Dit jaar krijgt in elk geval het Keizersfeest middels het Keizersgrachtconcert een ronduit verrassende invulling.

Voor dit feestelijke, op het ‘originele’ Prinsengrachtconcert in Amsterdam geïnspireerde concert hebben de jongens van TNEWN een klassiek orkest weten te strikken. Het op projectbasis opererende orkest Heritage Sinfonietta brengt die middag klassiek werk ten gehore. Onder leiding van dirigent Martijn Pepels uit Urmond nemen de musici van Heritage Sinfonietta je verder mee op een muzikale reis in de muzikale historie van TNEWN. Met speciaal voor de gelegenheid gemaakte arrangementen hoort men nu eens, wellicht geheel tegen de algemene verwachtingen van de gemiddelde bezoeker in, geen schel hoorn- en trompetgeschal, maar gevoelig snaar- en strijkgeluid. Neem behalve zonnebril en Fisherman’s Friend ook zakdoekjes mee. Het kan zo nu en dan sentimenteel worden…

De presentatie is in handen van Renée van Wegberg. Het multitalent met Limburgse roots (Horst) gaf onder andere op schitterende wijze invulling aan de rol van Liesbeth List in de gelijknamige musical. Haar palmares is schier eindeloos. De samenwerking van Renée met Heritage Sinfonietta vervult de gehele kapel, inclusief meewerkende dames en vaste aanhang, met gepaste trots.

Als een van de medewerkende solisten schuift onder meer Leon van Wijk aan. De in Sittard woonachtige Gelaendenaer en bastrombonist, pianist, accordeonist en slagwerker strooide zijn vrolijke noten met het Johann Straus orkest van André Rieu al in talloze wereldsteden uit.

De ontvangst voor dit bijzondere concert start ’s middags om 15:30 uur. Het concert begint om 16:30 uur en duur tot 18:00 uur.

Het laatste Keizersfeest van TNEWN?

TisNiksEntWurtNiks
René Boesten, keizer in 1990, heeft eindelijk een opvolger

Mocht TNEWN voor het afleveren van de opvolger van Peter Janssen weer eenzelfde tijdsinterval nodig hebben als voor de opvolger van René Boesten (1990), dan zou dit Keizersfeest zo maar eens het laatste Keizersfeest van TNEWN kunnen zijn…

Dat stemt hen evenwel allesbehalve droevig, want men kan terugkijken op een viertal prachtige keizers (1985 Peter Nohlmans, 1988 Leon Beursgens, 1990 René Boesten en dit jaar Peter Janssen) en originele themafeesten, die andere verenigingen steeds inspireerden er op hun beurt ook ‘wat van te maken’.

Dat het wordt gewaardeerd dat TNEWN graag origineel en inspirerend wil zijn bleek onder meer tijdens het 40-jarig jubileumfeest in 2016, waarbij een speciaal geformeerd gelegenheidsorkest, bestaande uit de beide bevriende Sittardse harmonieën en de Broeksittardse schutterij St. Lambertus de jubilerende kapel op een unieke en onvergetelijke serenade trakteerde.

TisNiksEntWurtNiks

Avondprogramma eveneens verrassend

Dat het wordt gewaardeerd dat TNEWN graag origineel en inspirerend wil zijn bleek onder meer tijdens het 40-jarig jubileumfeest in 2016. Toen bracht een speciaal geformeerd gelegenheidsorkest, bestaande uit de beide bevriende Sittardse harmonieën en de Broeksittardse schutterij St. Lambertus, een unieke en onvergetelijke serenade aan de jubilerende kapel.

Wie TNEWN een beetje kent, weet dat de leden sinds medio jaren 90 om de twee jaar inclusief trööt de stad Arles in het zuiden van Frankrijk bezoeken. De warme band met en voorkeur voor de Franse cultuur en het Franse chanson heeft TNEWN geïnspireerd een Nederlands-Franse topact te contracteren. Met zeven muzikale vrienden bestijgt Gerard Alderliefste rond 19:00 uur het podium om een bij voorbaat onvergetelijke dag en avond af te sluiten. Une belle histoire – de titel van hun act – dekt de lading van deze dag met de Nederlands-Franse driekleur op meer dan gepaste wijze. Vanwege het programma zal er geen Keizersreceptie worden gehouden.

VOL=VOL

Wat een mooie naam zou kunnen zijn voor een nieuwe op te richten zate hermenie geldt in ieder geval ook voor het keizersfeest op 3 september, want VOL=VOL. Voor het middagprogramma komen vanaf eind juli online betaalde kaarten beschikbaar. Houd hiervoor Sittard-Geleen.nieuws.nl en de diverse social media, waaronder de Facebooksite van de kapel in de gaten. Voor het avondprogramma is de entree gratis.

De programmapresentatie vond vanmiddag plaats in aanwezigheid van wethouder Andries Houtakkers (Cultuur) en directeur-bestuurder van De Domijnen Joery Wilbers. Beiden ondersteunen deze bijzondere invulling van het Keizersfeest van harte. Wethouder Houtakkers overhandigde namens de gemeente Sittard-Geleen cheque met een kleine geldelijke bijdrage aan de organisatie van deze bijzondere editie van het Keizersfeest. Datzelfde geldt voor het bestuur van de Samewirkende Zittesje Vereiniginge.

Reacties

Cookieinstellingen