Vrouwen en beeldende cultuur van Afrika staan centraal in een nieuwe tentoonstelling die vanaf 30 juli is te zien in het
Museum van de Vrouw in Echt.
Symbolisme, tradities en geheimtaal zijn al jong verweven met de levens van meisjes in Afrika. Zo spelen poppen een grote rol in de Afrikaanse cultuur. Ze zijn dan ook in veel variëteiten te zien in de tentoonstelling. Van eenvoudige speelpoppen voor kleine meisjes tot beeldjes als symbool of als geluksobject.
Maar niet alleen poppen vertellen een verhaal. Zorgen, klachten en verlangens worden verwoord in sieraden, stoffen of aardewerk. Zo kennen de meisjes in zuidelijk Afrika de geheimtaal om met kralensnoeren en schortjes in kleurtaal een liefdesbrief te ontwerpen. En geweven stoffen vormen het bewijs dat een meisje klaar is voor het huwelijk. Eenmaal in een huwelijk maak je via een potdeksel met symbolen je relatieperikelen duidelijk aan je partner en omgeving.
Beelden, sieraden en textiel illustreren de uiteenlopende facetten van het opgroeien. De ontwikkeling van meisje tot vrouw en de in bepaalde culturen belangrijkste fase: moeder worden én zijn.
De nieuwe tentoonstelling ‘Afrika in Beeld, van meisje tot vrouw’ is vanaf 30 juli tot en met februari 2023 te zien en neemt je mee naar de sprekende cultuur van Afrika. Bijzondere beeldtaal, groot vakmanschap en eeuwen aan tradities. (Lees verder onder de foto.)
Totstandkoming tentoonstelling
De tentoonstelling is samengesteld door Gi Mateusen uit Oud-Turnhout (Belgié) in samenwerking met het museum. De heer Mateusen is een autoriteit op het gebied van Afrikaanse kunst. Hij heeft in de afgelopen 40 jaar veel Afrikaanse kunst verzameld en is gespecialiseerd in de achterliggende historie en cultuur. Alle voorwerpen komen uit zijn privécollectie.
Audiotour en catalogus
Voor deze tentoonstelling is er een audiotour en catalogus ontwikkeld die de tentoonstelling voorziet van nadere toelichting en achtergrondinformatie. De audiotour is ingesproken door Gi Mateussen en geeft een compacte begeleiding met uitleg en anekdotes. De audio-tour is gratis beschikbaar via de izi.travel app. De catalogus is later te koop in de museumwinkel en geeft een visuele doorloop en beschrijving van de objecten.
De tentoonstelling wordt in combinatie met de huidige tentoonstelling Gruuets aangeboden en is daarom te bezoeken tegen het tarief van € 5,- per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen geen entree.