Platform Sittard dringt aan op op- en afrit N297 aan westzijde Nusterweg

<em>Beschadigde Tweede Rijksbrug - Foto: © Bjorn de Hoog</em>
Beschadigde Tweede Rijksbrug - Foto: © Bjorn de Hoog
Foto: © Bjorn de Hoog

Platform Sittard breekt in een schrijven aan het College van B&W en de gemeenteraad een lans voor de aanleg van een afrit van de N297 naar de Nusterweg in Sittard.

Daarmee wordt het Industriepark Noord, waar veel bedrijven zijn gevestigd die afhankelijk zijn van zwaar en volumineus vrachtverkeer, op een logische plek ontsloten en wordt een entree over de Dr. Nolenslaan vermeden. Dat laatste is wel zo handig, want het is de laatste jaren regelmatig voorgekomen dat te hoog vrachtverkeer de spoorbrug beschadigde.

Twee weken geleden werd er zelfs een dermate ernstige schade door een te hoge vrachtwagen aangericht, dat een van de twee sporen zeker tot 5 september niet kan worden gebruikt. Met veel vertraging voor trein- en wegverkeer tot gevolg.

Bij een reconstructie van de Nolenslaan is een tijd geleden getracht de weg dieper te leggen, om zo te zorgen voor een grotere doorrijhoogte onder de Tweede Rijksbrug, zoals de spoorbrug officieel heet. Daarbij stuitte men echter al snel op de fundamenten van de brug, waardoor geen grote verhoging van de doorrijhoogte haalbaar was.

Bij de aanleg van de N297 tussen de A2 bij NedCar en de Duitse grens werd ter hoogte van Industriepark Noord in Sittard alleen aan de oostzijde van de Nusterweg een oprit naar en een afrit vanuit Duitsland aangelegd. Van een oprit richting A2 en een afrit naar Industriepark Noord aan de westzijde van de Nusterweg werd afgezien. De toenmalige gemeente Sittard probeerde het wel gedaan te krijgen, maar stuitte op een afwijzing van de provincie.

De situatie is nu zo dat een grote vrachtauto die vertrekt vanaf Industriepark Noord niet vanaf de Nusterweg de N297 op kan. Nieuwstadt is voor vrachtverkeer verboden gebied. De spoorbrug op de Nolenslaan is te laag, net als de spoortunnel op de Tunnelstraat. Daardoor is dergelijk vrachtverkeer genoodzaakt om door de stad richting IJzeren Brug te rijden om via de Bergerweg en de N294 richting A2 te rijden.

Al met al voldoende goede redenen om de gewenste op- en afrit aan de westkant van de Nusterweg alsnog aan te leggen. Platform Sittard vindt dat de gemeente en provincie hiervoor in beweging moeten komen.

Reacties

Cookieinstellingen