Verdwenen vaandel schutterij Sint Martinus Born is terecht

Foto: Kringloopwinkel Maasbracht

Halverwege de vorige eeuw liep de belangstelling voor schutterij Sint Martinus uit Born, die inmiddels kon bogen op een historie van tenminste ruim drie eeuwen, danig achteruit.

Dat leidde er in 1967 toe dat werd besloten het vaandel op te bergen; de schutterij ging in ruste. Maar nog geen twintig jaar later begon het besef door te dringen dat in een gemeente als Born een schutterij eigenlijk niet mocht ontbreken. Sint Martinus werd nieuw leven ingeblazen. Het opgeborgen vaandel bleek echter spoorloos te zijn verdwenen. Dit jaar slaagde het zestal van Sint Martinus Born erin om het Oud-Limburgs Schuttersfeest te winnen en dat betekent dat Sint Martinus en Born in 2023 gastgever zijn voor zo’n 150 schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg. De schutterij leeft weer als nooit tevoren.

Groot was dan ook de verrassing toen begin deze maand het verdwenen vaandel, waarop Sint Martinus staat afgebeeld die een stuk van zijn mantel afsnijdt en dat aan een man geeft die het koud heeft, plotseling opdook op de Facebookpagina van kringloopwinkel Maasbracht. Hoet het vaandel daar is beland is niet bekend. De kringloopwinkel stond het vaandel uit eigen beweging om niet af aan de Bornse schutterij. Daarmee is een belangrijk stukje Limburgs erfgoed terug op de plek waar het hoort.

Reacties

Cookieinstellingen