Een buitenbeentje op de Geleense Oldtimer Parade

Foto: SGN

Menigeen vergaapte zich afgelopen zondag in Geleen aan oldtimer limousines, fraaie sportwagens van minstens 30 jaar geleden en andere classic cars.

Op een paar uitzonderingen na bijna allemaal bedoeld voor het transport van personen. Een van die uitzonderingen was bovenstaande Goliath GV 800A Kastenwagen, een bestelwagen uit het jaar 1953, gebouwd in Bremen (Duitsland).

GV staat voor Goliath Vierrad, een bestelbus met een laadvermogen van 800 kilogram en een motorvermogen van 22 pk. Zijn voorganger, de GV 800, moest het doen met 15 pk. Eerder werd de GD 750 op de markt gebracht, waarbij de D staat voor Dreirad, een driewieler dus.

De GV 800A die meereed in de Geleense Oldtimer Parade is volledig gerestaureerd door Michel Crijns uit Nuth. De wagen heeft een hoog liggend chassis en de carrosserie heeft een volledig houten skelet, bekleed met staal- en aluminiumplaat en kunstleer. Omdat de Goliaths niet konden concurreren met bijvoorbeeld de VW bestelwagen, de Ford Transit en de DKW Schnellaster werden ze al snel vervangen.

Daardoor zijn er wereldwijd nog maar tien GV’s bekend; acht met open laadbak en twee gesloten bestelwagens, waarvan onderstaand exemplaar er één is. Geen oogverblindende schoonheid, maar wel erg bijzonder.

Geleense Oldtimer Parade A 2022 26
Goliath GV 800A Kastenwagen

Reacties

Cookieinstellingen