Autodieven sloegen vorig jaar vaker toe

Autodieven sloegen in 2022 voor het eerst in jaren weer vaker toe, meldt kenniscentrum LIV op basis van aangiftecijfers van de RDW en de politie.

Met name oudere auto’s zonder beveiligingssysteem zijn bij dieven populair.

Afgelopen jaar telde het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) bijna 6000 autodiefstallen, zo’n elf procent meer dan een jaar eerder. In iets minder dan de helft van de gevallen is de auto weer teruggevonden.

Dieven hadden het vooral een stuk vaker gemunt op elektrische en hybride voertuigen. Toyota’s werden het vaakst gestolen, zowel de elektrische varianten als de benzineauto’s van het Japanse merk.

Volgens het LIV zijn auto’s van drie, vier of vijf jaar oud het vaakst doelwit. Maar ook het aantal diefstallen van auto’s van twintig jaar of ouder is volgens het kenniscentrum opvallend gestegen.

Behalve meer auto’s werden er afgelopen jaar ook meer motoren, brom- en snorfietsen en bedrijfswagens gestolen. Het aantal diefstallen van motoren lag vorig jaar zelfs op het hoogste niveau in ten minste vijf jaar tijd. In totaal werden er ruim 22.300 voertuigen gestolen, zo’n 21 procent meer dan in 2021.

Sittard-Geleen telde in 2022 173 aangiftes van voertuigdiefstal, 15 meer dan in 2021. Vorig jaar werd 38 aangifte gedaan van diefstal van een personenauto, een daling van 29 ten opzicht van 2021. Zeven als gestolen gemelde personenauto’s werden teruggevonden. Verder werden 8 motoren gestolen, 5 meer dan in 2021. Een motor werd teruggevonden. Ten opzichte van 2021 nam het aantal brom- en snorfietsdiefstallen in Sittard-Geleen toe van 75 naar 104, een toename van ruim 38 procent. 32 keer werd een gestolen brom- of snorfiets teruggevonden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen