Staatsschuld daalt en koopkracht neemt met 1,8 procent toe

Foto: CC0 via Pixabay

De koopkracht neemt volgend jaar gemiddeld met 1,8 procent toe. Dat staat in de miljoenennota, bevestigen bronnen.

Verder daalt de staatsschuld naar 46,9 procent. De raming van het Centraal Planbureau (CPB) vorige maand was nog 47,4 procent.

De miljoenennota is naar verschillende media gelekt. Het stuk wordt dinsdag op Prinsjesdag openbaar gemaakt door het kabinet.

Diverse maatregelen die dan worden aangekondigd waren al eerder naar buiten gekomen. Zo trekt het kabinet dik 2 miljard euro uit voor armoedebestrijding. Verder gaat de huurtoeslag omhoog naar maximaal 416 euro en gaat de arbeidskorting naar 115 euro. Ook wordt een bezuiniging op jonggehandicapten geschrapt.

Het kabinet haalt extra geld op door hoge inkomens sneller in de hoogste belastingschijf te laten vallen. Dat moet 1,6 miljard opleveren. Ook gaat de accijns voor alcohol en tabak omhoog.

Huishoudens met een inkomen tot 29.500 euro gaan er gemiddeld gezien het minst op vooruit, met 1,1 procent. Wie tussen de 47.500 duizend en 107.500 euro verdient, ziet een plus van 2,1 procent tegemoet. Over het algemeen pakt de miljoenennota gunstig uit voor werkenden, tweeverdieners en gezinnen met kinderen.

 

Cookieinstellingen