‘Help, Helikopterouders!’ kanshebber Podiumkids Publieksprijs

18 jul , 18:00 Nieuws
laagland helikopterouders
De familievoorstelling Help, Helikopterouders! (8+) van jeugdtheatergezelschap Het Laagland is genomineerd voor de Podiumkids Publieksprijs 2024.
Afgelopen maanden heeft het publiek via de Podiumkids website hun stem uitgebracht. Daarbij bleek Help, Helikopterouders! een van de vijf publieksfavorieten van seizoen 2023/2024. Afgelopen maand is de negenkoppige Podiumkids Kinderjury in beraad gegaan om te bepalen wie er uiteindelijk met de prijs vandoor gaat. De winnaar wordt bekend gemaakt op 15 september tijdens het Jeugdtheatergala 2024 in Theater de Krakeling in Amsterdam.

Laaglandvoorstelling in top vijf van seizoen 2023-2024

Podiumkids is een collectief van 24 professionele gezelschappen die theater-, muziek- en/of dansvoorstellingen maken voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Gezamenlijk promoten zij jeugdtheater in Nederland. De Podiumkids Publieksprijs is dé prijs voor jeugdtheater. Van oktober tot half juni kunnen kinderen op hun favoriete voorstelling stemmen via de Podiumkids website. De vijf voorstellingen met de meeste stemmen maken kans om de Podiumkids Publieksprijs te winnen. Naast Help, Helikopterouders! staan HEBBES van WIRWAR Producties & muziektheatercollectief Frisse Oren, Hoeheettut van Hoge Fronten, Reinaert de V. van Holland Opera en The Neverending story van Het Filiaal Theatermakers in de top vijf.

De Podiumkids kinderjury

Wie de Podiumkids Publieksprijs wint wordt uiteindelijk bepaald door de Podiumkids kinderjury. Deze bestaat uit negen kinderen tussen de 7 en 13 jaar die in 2023/2024 met veel enthousiasme zoveel mogelijk deelnemende voorstellingen hebben bezocht.
Op 23 juni 2024 heeft de jury met theater- en dansjournalist Annette Embrechts vergaderd om de winnaar te kiezen. Help, Helikopterouders! is volgens de kinderjury een grappige voorstelling vol herkenbare momenten. De acteurs krijgen van hen een groot compliment in het juryrapport: “De acteurs wisselen steeds van rol, soms spelen ze ouders en soms als kind. Ze acteren goed, ook wanneer ze kind spelen. […] Ook vragen ze tussendoor iets aan het publiek, dat werkt eigenlijk best goed. Je zit daardoor nog meer op het puntje van je stoel.” Het volledige juryrapport is te vinden op de Podiumkids website.

Help, Helikopterouders!

In de hilarisch herkenbare voorstelling Help, Helikopterouders! nemen vijf acteurs, allemaal zelf vader of moeder, het publiek mee in een wervelwind vol humor, verwarrende dilemma’s en pittige discussies. Ze spelen de ouders die ze (willen) zijn én de kinderen die ze vroeger waren. Zo vliegen ze in volle vaart door de wereld van opvoeden en opgevoed worden. Want opvoeders heb je in alle soorten en maten, maar hoe doe je dat nou eigenlijk goed? Het vijftal ontdekt één grote overeenkomst die alle opvoeders met elkaar delen: allemaal willen ze hun kinderen simpelweg gelukkig zien. Een actuele familievoorstelling voor alle kinderen, pizzapapa’s, loedermoeders en dolfijnouders van 8 tot 108 jaar.

Het Laagland

Het Laagland maakt eigenzinnig kwaliteitstheater dat kinderen serieus neemt, jongeren prikkelt en volwassenen ontroert. Het gezelschap spreekt het publiek aan op de kracht van hun verbeelding en op hun inlevingsvermogen. Met herkenbare verhalen die gaan over de complexiteit van (op)groeien en je eigen plek in de wereld innemen. Dat doet Het Laagland vanuit haar thuisbasis in Sittard Geleen, maar ook in de wijk, op festivals, in de klas en op tournee op podia in binnen- en buitenland. In seizoen 2024/2025 gaan de voorstellingen VO-LU-ME (1,5+), Ruimtereis (4+) en Het Sterrehuis op tournee in heel Nederland en België.
jm 20240110 3632