Op 19 maart 2022 gaat op het Tom Dumoulin Bike Park de eerste editie van de 24-uurs ultraloop voor individuele hardlopers van start
De deelnemers gaan hierbij echter niet, zoals bij een ultraloop gebruikelijk is, een vooraf gekozen afstand lopen en die in zo een snel mogelijke tijd lopen. Bij deze wedstrijd gaat gekeken worden welke afstand de deelnemers kunnen afleggen in een bepaalde tijd.
Er zijn er vijf verschillende onderdelen waaraan deelnemers kunnen deelnemen: 1 uurs, 3 uurs, 6 uurs, 12 uurs en 24 uurs.
Bij de hoofdafstand van 24 uur hebben de deelnemers dus een vol etmaal de tijd om zoveel mogelijk kilometers te maken. Dit gebeurt op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard, waar een vlakke ronde is uitgezet van 2.029m. Elke ronde wordt geregistreerd en als het eindsignaal klinkt zullen de laatste meters gemeten worden tot waar de deelnemer geëindigd is.
Er is al veel internationale belangstelling voor de 24-uursloop in Sittard. Deelnemers uit heel Europa hebben zich al ingeschreven voor de eerste editie. Ook topatleten zullen aan de startlijn verschijnen die meer dan 250 kilometer willen gaan lopen. Het huidige wereldrecord staat op 309,4 kilometer (ruwweg de afstand Sittard-Groningen). Dat betekent een gemiddelde snelheid van 12,9 kilometer per uur, 24 uur aan een stuk!
Deelnemers mogen tijdens de wedstrijd gewoon gaan eten, rusten en slapen, maar de tijd stopt niet. De echte topatleten kiezen er dan ook voor om continu te blijven lopen, enkel een korte sanitaire stop zal gemaakt worden. Na 1, 3, 6, 12 of 24 uur klink een eindsignaal en gaat er gekeken worden hoeveel rondes en restmeters de deelnemers hebben gelopen. Meerdere meetpunten op het parcours controleren of de deelnemers daadwerkelijk steeds een hele ronde lopen.
Dat het nog gekker kan dan langer dan twee uur hardlopen bewijst een deelnemer die zich heeft ingeschreven voor de 6-uursloop. Hij wil de hele wedstrijd achteruit lopen.