Van 18 tot en met 21 augustus vindt in Berg aan de Maas het jaarlijkse Augst-Cultuurfestival plaats.
Dit jaar viert het festival haar 75-jarig jubileum. Het Augst-Cultuurfestival maakt sinds 2015 deel uit van de Nationaal Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Na een bezoek aan het oogstfeest in Sevenum richtte wijlen Leo Horrichs in 1946 de oogstdankfeesten in Berg aan de Maas op. In die dagen was er in Berg aan de Maas weinig te beleven. In het begin had niemand enige voorstelling hoe aan een dergelijk feest gestalte moest worden gegeven. De meeste dorpsgenoten vonden het een gek idee. Toch werd de daad bij het woord gevoegd. Het werd een simpele oogstdankstoet met in totaal vier praalwagens, bekeken door voornamelijk de bevolking van Berg aan de Maas. Vele jaren stond het thema oogst centraal.
Na het vijftigjarige bestaan in 1996 ging het roer om. Van de oogststoet naar een culturele Parade, jaarlijks op een ander thema gebaseerd en toegankelijk voor een breder publiek. Niet alleen agrarische producten, maar een heus schouwspel van dans, muziek en praalwagens. In 2018 werd het oogstdankfeest gemoderniseerd en de naam werd veranderd in Augst-Cultuurfestival.
Ieder jaar wordt er een jongedame het boegbeeld van het Augst-Cultuurfestival. Deze jongedame wordt in de maand juni uitgeroepen. Dit jaar valt die bijzondere eer toe aan Daphne Debie. (Lees verder onder de foto.)
Het thema voor dit jaar is logischerwijs ‘75 Jaor Augsfjiës’ (75 Jaar Augstfeest). Door de jaren heen gingen de Bergenaren naar het augsfjiës
, zoals het genoemd werd en daarom lag deze titel voor de hand.
Het Augstweekend heeft een geweldig muziekprogramma voor jong en oud. Te beginnen op de vrijdagmiddag met een programma voor senioren, de vrijdagavond is voor de jongeren. Op zaterdagmiddag is een kinderprogramma georganiseerd, waarna een heilige mis de avond inluidt. Het avondprogramma is voor jong en oud. Op zondagmiddag zullen oude tijden herleven in de parade, die om 14:00 uur begint. Rondom het feestpaviljoen zijn er afwisselende side events die zorgen voor kijk- en luisterplezier. De zondag wordt afgesloten met de Limburgse middag die stilletjes overgaat in de avond. Dit alles gebeurt in en rondom het feestpaviljoen in Berg aan de Maas.
Dit jaar smelten heden en verleden samen in de parade, waarin onder meer zeven door vrijwilligers gebouwde wagens zullen meetrekken.
Dit jaar is er een primeur: de kinderen van basisschool De Avonturijn hebben ook een wagen gebouwd. Al deze wagens vormen ieder een scene die is aangevuld met geweldige en variërende acts.
Kortom: kom kijken en laat u verrassen wat het Augst Cultuurfestival u te bieden heeft.