Instelling Marc Cornelissen | Brightlands Award

18 mrt 2016, 12:51 Nieuws
iceberg 990472 1280 ijsberg
CC0 via Pixabay
Brightlands heeft de Marc Cornelissen | Brightlands Award ingesteld als een hommage aan de poolreiziger en duurzaamheidspionier die in 2015 tijdens een poolexpeditie verongelukte.
Het initiatief werd bekendgemaakt tijdens het Brightlands Symposium op 17 maart tijdens de TEFAF. De uitreiking van de eerste Marc Cornelissen | Brightlands Award vindt plaats eind 2016, tijdens het openingsprogramma van Center Court op Brightlands Chemelot Campus.
De Marc Cornelissen | Brightlands Award
De Marc Cornelissen | Brightlands Award wordt uitgereikt aan mensen die zich in de geest van Marc hebben onderscheiden door hun verbindend leiderschap en het over grenzen heen samenwerken aan een duurzame wereld en die daarmee het ambassadeurschap van deze Award en van Brightlands uitstralen. Voorbeelden kunnen liggen in een bijzondere publiek-private samenwerking, valorisatie van onderzoek of het toegankelijk maken van kennis voor de samenleving. Het kunnen zowel mensen zijn van binnen als buiten de Brightlands community.
Aanleiding voor dit initiatief
In het voorjaar van 2015 verongelukten twee ervaren Nederlandse poolreizigers tijdens een expeditie in Noord-Canada. Marc Cornelissen (46 jaar) was samen met Philip de Roo (30 jaar) bezig met belangrijk klimaatonderzoek naar ijsdiktes en sneeuwprofielen. Een dag voor het einde van hun Last Ice Survey overkwam hen een noodlottig ongeval. Beiden hebben zich ingezet om het thema duurzaamheid op verschillende manieren onder de aandacht te brengen.
Marc Cornelissen, opgegroeid in Kerkrade, maakte grote indruk als een open, gedreven en innemende persoonlijkheid met een enorme verbindende kracht. Zijn overlijden heeft velen geschokt, zoals bleek op 2 november, toen in het World Forum Theater in Den Haag een memorial plaatsvond. Indrukwekkend is de lijst van mensen met wie Marc samenwerkte, onder wie Robbert Dijkgraaf, André Kuipers en prinses Laurentien van Oranje. Zij gaven aan dat het werk van Marc voor wetenschap en samenleving een waarde vertegenwoordigt die we nu nog niet goed beseffen.
Marc was in staat bedrijfsleven, wetenschap, ngo’s en het onderwijs te betrekken bij de vele missies en die het land introk om ook het grote publiek daarvan deelgenoot te maken. Iemand die over vele grenzen ging, wetenschappelijk, geografisch en organisatorisch en die het onmogelijke mogelijk maakte. Hij was een verbinder pur sang. Een man met een indrukwekkende legacy, die naadloos aansluit bij dat wat Brightlands wil zijn en uitstralen.
Voor Brightlands reden om in samenspraak met de familie Cornelissen te zorgen dat zijn persoon en nalatenschap ook anderen kunnen blijven inspireren om in de gedachte van Marc en Brightlands het onmogelijke mogelijk te maken. Daarvoor heeft Brightlands de Marc Cornelissen | Brightlands Award in het leven geroepen.
Jury en Curatorium
De toekenning van de Award vindt plaats door een jury, die bestaat uit:
  • Maria van der Hoeven (voorzitter), voormalig minister en thans verbonden aan de Raad van Bestuur van Total in Parijs
  • Ellen Cornelissen, namens de familie Cornelissen
  • Bert Kip, CEO Brightlands Chemelot Campus
  • Prof.dr. Mariëlle Heijltjes, Maastricht University.
De Award kent ook een Curatorium, bestaande uit
  • Theo Bovens, Gouverneur Provincie Limburg
  • Prof.dr. Robbert Dijkgraaf, Director Institute for Advanced Study Princeton (IAS)
  • Prof.dr. Martin Paul, president Maastricht University.
Over Marc Cornelissen
Marc Cornelissen (1968-2015) groeide samen met vier oudere zussen op in Kerkrade. Na het Atheneum en militaire dienst ging Marc naar de Technische Universiteit van Delft en verruilde na afstuderen een beginnende carrière als architect voor die van professioneel avonturier. Marc bereikte onder andere op eigen kracht de geografische Noord- en Zuidpool (1997, 2000), een prestatie die wereldwijd slechts door een handjevol mensen is geleverd.
Zijn exploraties van afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden vormen de basis voor televisiedocumentaires, boeken, publicaties en inspirerende lezingen en trainingen voor het bedrijfsleven.
Uit zijn ervaringen destilleerde Marc waardevolle en doorleefde inzichten op het gebied van samenwerking, teamontwikkeling, leiderschap en het omgaan met verandering. Hij was een van meest gevraagde sprekers en trainers op deze gebieden. Met name in het Noordpoolgebied heeft Marc de impact van klimaatverandering met eigen ogen gezien. Dat zette hem ertoe aan om klimaatonderzoek in het poolgebied te ondersteunen, aandacht te vragen voor het probleem en projecten te ontwikkelen waarbij er vooral ook aandacht is voor het vinden van oplossingen. Dat leidde onder andere tot het door hem geïnitieerde Ben & Jerry's Climate Change College en zijn ambassadeurschap voor het Wereld Natuur Fonds. Zijn motto: laat achter en ga vooruit.