Alle soorten poep: nieuwe campagne Maag Lever Darm Stichting

15 mrt 2014, 19:50 Nieuws
msx2zvhh2jf6qyv6a7aspw4ta beddenpan

In een nieuwe reclame spreekt een drol de luisteraar toe vanuit de pot, een zogenaamd wc-sermoen. Goed kijken voor je doortrekt, raadt het dampende taartje aan. Zo kun je op tijd eventuele ziektes ontdekken.

De reclamedrol vraagt: "Bekijk je me wel eens echt goed. Ben ik zacht of juist hard? Kom ik elke dag of sla ik ook wel eens een dagje over? Ik kan je heel veel vertellen over je gezondheid. Daarom is het van levensbelang om mij regelmatig te checken."

Op de site staan alle soorten ontlasting op een rij. Blijft 'ie drijven, zitten er stukjes in, welke kleur? Hier lees je alles wat je moet weten, de lijst is opgesteld door de Maag Lever Darm Stichting:

jepoep.nl

Vorm

1. Zachte drol

Normaal gesproken is je drol stevig en soepel. Sommige mensen hebben een wat zachtere drol. Dit kan allemaal normaal zijn. Behalve als je hele dunne of waterdunne poep hebt, dan heb je diarree.

Is je drol ineens veel zachter is dan je normaal gewend bent, kan het zijn dat de poep misschien te snel door de dikke darm is gegaan. Daardoor heeft de dikke darm weinig vocht onttrokken aan de drol. Een zachte of dunne drol kan ontstaan door een verkeerd voedingspatroon, maar ook bij een buikgriep of een ontsteking in de darm.

2.Stukjes in je poep

Sommige stukjes in de voeding die je eet, verteren niet. Bijvoorbeeld pitjes, zaadjes of schilletjes in brood, groente en fruit. Deze stukjes poep je dus gewoon weer uit, en dit kun je soms ook zien in je drol.

Als er witte of lichtgele stukjes in je drol zitten, kan dit duiden op aarsmaden of een lintworm. Vooral als de stukjes bewegen dan weet je dat het raak is en kun je een afspraak maken bij je huisarts. Deze kan inschatten of onderzoek nodig is en eventueel medicijnen voorschrijven.

3. Slijmerige ontlasting

Een drol is altijd een klein beetje slijmerig. Soms kan een drol wat meer slijmerig zijn dan anders. Dit kan een teken zijn dat de darm geïrriteerd is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, van onschuldig tot ernstig. Het kan soms voorkomen bij een Prikkelbare Darm Syndroom. Maar ook bij een ontsteking van je darmen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Soms wijst slijm bij een drol op een meer ernstige ziekte zoals darmkanker. Heb je regelmatig last van slijm bij je drol? Bespreek het dan met je huisarts. Deze kan inschatten of verder lichamelijk onderzoek nodig is.

4. Droge, harde keutels

Een droge drol of kleine droge harde keutels kunnen ontstaan als poep te lang in de darm heeft gezeten. De dikke darm onttrekt vocht aan je drol. Als je drol te lang in de darm heeft gezeten, droogt deze uit en valt uit elkaar. Harde poep kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als je te weinig vezels eet, te weinig drinkt of te weinig beweegt. Als je minder dan 3 keer per week naar de wc moet om te poepen, dan kun je last hebben van verstopping.

Kleur

1. Bruin

Een normale drol is meestal bruin van kleur. Door het stofje bilirubine in galvloeistof, dat vrijkomt in je darmen, krijgt je poep een donkerbruine kleur. Soms kan je drol ook een andere kleur krijgen, bijvoorbeeld groen na het eten van spinazie.

2. Kleurloos

Een ontkleurde of witgele ontlasting, kan wijzen op een verstopping van de galwegen. De galvloeistof kan dan niet in de dunne darm terecht komen. Galstenen, of een vernauwing of een ontsteking van de galwegen kunnen hiervan de oorzaak zijn.

3. Roodgekleurd

Is je drol rood van kleur? Soms krijgt je poep een rode kleur na het eten van rode bieten of rode kool. Maar het kan ook duiden op bloed bij je drol. Dit kan verschillende oorzaken hebben, van onschuldig tot ernstig. Aambeien bijvoorbeeld, of een ontsteking van je darmen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Soms wijst bloed bij een drol op poliepen in de darm, of op een meer ernstige ziekte zoals darmkanker. Deze ziekte komt meestal voor bij mensen boven de 60 jaar.

Zie je dat je poep rood is, terwijl je geen bietjes of rode kool hebt gegeten? Maak dan direct even een afspraak met je huisarts. Deze kan inschatten of verder lichamelijk onderzoek nodig is.

4. Donker- of zwartgekleurd

Soms is een drol heel donkerbruin van kleur. Dit kan voor jou normaal zijn. Heb je ineens een (pik)zwarte drol, dan kan dit duiden op bloedverlies. Dit bloedverlies komt dan vaak uit het eerste deel van het spijsverteringskanaal, zoals je slokdarm, maag of dunne darm. Als je hier bloed verliest, vermengt zich dat in je darmen met de poep en dit krijgt uiteindelijk een zwarte kleur, waardoor het niet meer herkenbaar is als bloed. Een maagzweer kan dit veroorzaken. Maar ook een meer ernstige ziekte zoals maagkanker of slokdarmkanker. Deze ziekten komt meestal voor bij mensen boven de 60 jaar.

Als je ijzertabletten of staalpillen gebruikt, kan je poep ook een zwarte kleur krijgen. Als je poep zwart van kleur blijft en je geen ijzertabletten of staalpillen gebruikt , maak dan een afspraak bij je huisarts.

Geur

Ontlasting die erg stinkt, wijst vaak op een verkeerde of overvloedige voeding en een gedegenereerde darmflora. Hierdoor ontstaat gisting en rotting (het ontbinden van eiwitten) in de darm, waarbij giftige ontbindingsproducten kunnen ontstaan. Vooral rotting kan veel stinkende zwavelverbindingen opleveren.

Vetgehalte

Veel vet in de ontlasting doet de ontlasting drijven in het water van de WC (omdat vet lichter is dan water). Ook overmatige aanwezigheid van gassen in de ontlasting kan de ontlasting doen drijven. Normale ontlasting hoort niet te blijven drijven. Wanneer er door gisting en rotting te veel gas in de ontlasting zit, blijft deze drijven. Immers, bijna alles wat wij eten is zwaarder dan water en zou dus na de vertering moeten zinken.

Keutel verkeerd

Nieuwssite DeOndernemer.nl maakte recent het lijstje af met illustere soorten poep als de aderbreukdrol, de keutel verkeerd, de canonball en de mexicano. In de woorden van de MLDS: sommige dingen zijn niet te verteren.